Υποδομές τουρκικής διοίκησης αεράμυνας Ντάτσα – Commandos.gr

3 min


0

Το άρθρο αυτό αποτελεί έργο συλλογικής εργασίας υπό το «Πρόγραμμα ΕΝΥΩ». Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως τους D C και Γεράκι για τη βοήθεια τους σε αυτή την έρευνα.

Ανάμεσα από τη Κω και τη Σύμη εκτείνεται μία περιοχή της Τουρκίας στην οποία όπως είναι αναμενόμενο υπάρχουν αυξημένες υποδομές ενόπλων δυνάμεων. Στο βουνό επάνω από τη τουριστική πόλη Ντάτσα της συγκεκριμένης περιοχής, μπορεί κανείς να βρει ένα σύμπλεγμα στρατιωτικών υποδομών της πολεμικής αεροπορίας της Τουρκίας. Όλα αυτά θα τα αναλύσουμε εις βάθος στο παρόν άρθρο. Στη συνέχεια μπορείτε να δείτε το που ακριβώς βρίσκεται η περιοχή ενδιαφέροντος του παρόντος άρθρου.

Πηγή: Google.com (επεξεργασμένη)

Εις τας συντεταγμένας 36°43’48.7″N 27°34’42.8″E θα βρει κανείς έναν ορεινό δρόμο ο οποίος κυριολεκτικά ονομάζεται «Radar Yolu», δηλαδή «Δρόμος Ραντάρ». Εκεί υπάρχει μία σειρά αλληλοσυνδεόμενων υποδομών μέσω του συγκεκριμένου δρόμου. Κάποιες είναι εις τη κορυφή του όρους ενώ άλλες χαμηλότερα. Ενδεικτικά, παρακάτω μπορείτε να δείτε το που βρίσκονται όλες αυτές και πως συνδέονται με το συγκεκριμένο δρόμο.

Πηγή: Google.com (επεξεργασμένη)

Το ότι στη περιοχή Ντάτσα υπάρχει μία πολύ μεγάλη εγκατάσταση αεράμυνας δεν αποτελεί μυστικό, ούτε είναι κάτι το νέο. Για παράδειγμα, στους πρόποδες του βουνού, εκεί όπου ξεκινά ο δρόμος Ραντάρ που βλέπουμε παραπάνω υπάρχει ένα τυπικό στρατόπεδο το οποίο υπάρχει εκεί τουλάχιστον από το 1986. Παρακάτω είναι μία φωτογραφία από τους στρατώνες του από το 1986, όταν ολοκληρώθηκε η κατασκευή τους.

Πηγή: Oyakinsaat.com.tr

Αντιστοίχως, εντοπίσαμε φωτογραφικό υλικό από τη τοπική διοίκηση με συναντήσεις με τον έως πρόσφατα διοικητή της βάσης ραντάρ-αεράμυνας Ντάτσα, Σμηναγό Άχμεντ Γιλμάζ με τον Δήμαρχο της περιοχής Γκιουρσέλ Ουτσάρ. Βλέπετε μία σχετική φωτογραφία εδώ.

Πηγή: Facebook.com/datcabelediyesi

Προτού αναλύσουμε μία προς μία τις υποδομές, δύο σημαντικές φωτογραφίες που εντοπίσαμε μέσω ανοικτών πηγών ήτο οι ακόλουθες. Αριστερά είναι μία κάρτα εισόδου επισκέπτη η οποία έχει το έμβλημα της Διοίκησης Αεράμυνας της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας που ιδρύθηκε το 2014. Σύμφωνα με το Υπουργείο Αμύνης της Τουρκίας, σε αυτή τη διοίκηση υπάγεται και η 212 Διοίκηση Ραντάρ Αεράμυνας Ντάτσα που είναι αυτή που μελετάμε εδώ. Αντιστοίχως, εις τα δεξιά βλέπετε την είσοδο του στρατοπέδου.

Πηγή: FourSquare.com & Facebook.com (επεξεργασμένη)

Το τελευταίο που θα αναφέρουμε σχετικά με τη διαχείριση της υποδομής είναι από την ακόλουθη φωτογραφία κληρωτών της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας οι οποίοι υπηρετούσαν το 2014 σε αυτή τη βάση. Όπως βλέπουμε από τον άντρα στα δεξιά της φωτογραφίας, φέρει ένα διακριτικό το οποίο αναγράφει στο κάτω μέρος του «Hava Radar Mevzi Komutanlığı» (Διοίκηση Ραντάρ Αεράμυνας).

Πηγή: Facebook.com (επεξεργασμένη)

Και τώρα που υπάρχει μία ιδέα του τι είδους στρατιωτική μονάδα υπάρχει στη περιοχή, από πότε, και πως είναι το στρατόπεδο της, ας δούμε το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της που είναι οι υποδομές της. Ενδεικτικά, παρακάτω είναι μία παρουσίαση των υποδομών που θα μελετήσουμε σε μεγαλύτερο βάθος αριθμημένες με τη σειρά που θα τις παρουσιάσουμε. Ακριβώς από κάτω θα βρείτε μία επεξήγηση του τι είναι η κάθε υποδομή.

Πηγή: Google.com & Zoom.earth (επεξεργασμένη)

Α: Θέση αποθήκευσης και εκτόξευσης αντι-αεροπορικού συστήματος Nike Hercules
B: Συγκρότημα ραντάρ TRS-22XX
C: Θέση κεραίας τηλεπικοινωνιών και έτοιμες βάσεις για κινητό ραντάρ/αντι-αεροπορικό σύστημα
D: Εγκατάσταση υποστήριξης
E: Ελικοδρόμιο
F: Ραντάρ
G: Θέσεις για δύο ραντάρ με θόλους
H: Χώρος αποθήκευσης υλικού

Πηγή: FourSquare.com & Facebook.com (επεξεργασμένη)

Υποδομή Α
Η υποδομή Α βρίσκεται εις τας συντεταγμένας 36°44’03.9″N 27°33’57.5″E και όπως μπορείτε να δείτε και από την υπηρεσία Google Maps εδώ είναι χωρισμένη σε δύο τμήματα. Αυτό που βλέπετε είναι μία τυπική διάταξη συστοιχιών του αμερικανικού αντιαεροπορικού συστήματος Nike Hercules. Ενός παρωχημένου συστήματος από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου το οποίο είχε και ΝΑΤΟϊκή αποστολή ως πολυεθνικό σύστημα αεράμυνας. Παρακάτω βλέπετε την υποδομή στα αριστερά και στα δεξιά πως είναι μία τυπική συστοιχία του Nike Hercules.

Πηγή: Google.com & Wikipedia.org

Οι δύο αυτές βάσεις εκτόξευσης και αποθήκευσης καταλαμβάνουν συνολική έκταση 11.000 τ.μ. εκ των οποίων τα 1000 τ.μ. είναι στεγασμένα. Το 2019 άλλες βάσεις του συστήματος Nike Hercules στη Τουρκία απενεργοποιήθηκαν καθότι ένα αρκετά παρωχημένο όπλο, αλλά η συγκεκριμένη εγκατάσταση φαντάζει ακόμη πλήρως λειτουργική με 6 εκτοξευτές (3 σε κάθε πλευρά) έτοιμους προς χρήση, με οπλισμό άμεσα διαθέσιμο, και σε καλό επίπεδο συντηρήσεως. Μάλιστα εντοπίσαμε άρθρα ειδικού τύπου από τη Τουρκία έως και από το 2019 που το προωθούν ως «αποτελεσματικό σύστημα αεράμυνας», κάτι που ασφαλώς και δεν ισχύει.

Υποδομή Β
Περί το ενάμισι χιλιόμετρο ανατολικά της υποδομής Α, στην απέναντι κορυφογραμμή όπως βλέπετε καλύτερα στη συνέχεια, έχουμε την υποδομή Β. Για την ακρίβεια, είναι εις τας συντεταγμένας 36°43’51.8″N 27°34’51.5″E και ορατή και μέσω Google Maps από αυτό το σύνδεσμο. Αυτό είναι ένα συγκρότημα ραντάρ με προστατευτικό θόλο για τη κεραία του, και βρίσκεται εις υψόμετρον 1150 μέτρων από το επίπεδο της θάλασσας.

Πηγή: Google.com (επεξεργασμένη)

Όπως παρατηρούμε μελετώντας ιστορικές δορυφορικές λήψεις, η εγκατάσταση του ραντάρ (συμπεριλαμβανομένου και του χαρακτηριστικού προστατευτικού θόλου) έγινε το διάστημα ανάμεσα στο 2005 και το 2011. Επίσης, το γεγονός ότι σε αντίθεση με άλλες χρονιές υπάρχει ένα τεράστιο κενό σε λήψεις εκείνο το διάστημα όπως και το 2012-2017 μας δείχνει ότι μάλλον τότε έγιναν αλλαγές στις υποδομές και το τουρκικό κράτος ζήτησε από τη Google την αφαίρεση των δορυφορικών φωτογραφιών. Παρόμοια τακτική είχαμε παρατηρήσει και στη κατασκευή του νέου αρχηγείου της ΜΙΤ όπως είχαμε δει εις το άρθρο μας «Το νέο αρχηγείο της ΜΙΤ».

Πηγή: Google.com (επεξεργασμένη)

Ώστε να έχετε μία καλύτερη εικόνα, παρακάτω βλέπετε ένα άλλο σύστημα ραντάρ της ίδιας διοίκησης της πολεμικής αεροπορίας της Τουρκίας που έχει ένα προστατευτικό θόλο που φαντάζει ολόιδιος.

Πηγή: Haber.dpu.edu.tr

Μία καλύτερη προοπτική της υποδομής μπορείτε να δείτε στη συνέχεια. Είναι μία υποδομή σχετικά μικρή (από τη μία άκρη ως την άλλη είναι λίγο παραπάνω από 100 μέτρα) η οποία είχε αρχικά κατασκευαστεί ως μέρος του συστήματος αντι-αεροπορικών Nike Hercules που είδαμε στη προηγούμενη ενότητα.

Πηγή: Satellites.pro

Ίσως το πιο αξιοσημείωτο από τη συγκεκριμένη είναι ότι ακόμη και στις δορυφορικές λήψεις του 2019 φαίνεται ότι το IFR (Integrated Fire Control, Μονάδες Ελέγχου Πυρός) του Nike Hercules βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη. Παρακάτω βλέπετε στο επάνω μέρος μία εικόνα μιας μοίρας Nikes Hercules σύμφωνα με τη κατασκευάστρια εταιρεία, και την αντιστοιχία του με τη πιο πρόσφατη δορυφορική λήψη της υποδομής Β από το 2019.

Πηγή: NikeMissile.org & Google.com (επεξεργασμένη)

Μάλιστα τα τρία υποσυστήματα του IFR, τα MTR, TTR και TRR βρίσκονται όλα εντός οχυρωμένων θέσεων για προστασία από εισερχόμενα πυρά αλλά και ορατότητα από επίγεια μέσα. Δεν είναι ξεκάθαρο για ποιο λόγο μία τόσο απαρχαιωμένη συστοιχία είναι ακόμα ενεργή αλλά οι παραπάνω φωτογραφίες υποδυκνείουν ότι είναι σε πλήρες λειτουργικό στάδιο. Μία άλλη ενδιαφέρουσα ανακάλυψη προέρχεται από τις δορυφορικές λήψεις του 2005 όπου υπήρχε ένα ραντάρ στη θέση όπου μετέπειτα τοποθετήθηκε ο προστατευτικός θόλος. Βάσει της παρακάτω ανάλυσης φαίνεται ότι το ραντάρ ταιριάζει πλήρως και από τη σκιά και τις διαστάσεις του στο TRS-22XX που διαθέτει η τουρκική πολεμική αεροπορία.

Πηγή: DefenceReview.gr & Google.com (επεξεργασμένη)

Το ραντάρ TRS-22XX έχει εμβέλεια περί των 500 χιλιομέτρων επί ιπτάμενου στόχου ανακλαστικής επιφάνειας 2 τ.μ. Στο παρακάτω γράφημα βλέπουμε τις εμβέλειες του κατά στόχων που πετούν στα 30, 100, 300, και 12000 μέτρα. Η μέγιστη ονομαστική του εμβέλεια παρατηρούμε πως επιτυγχάνεται κατά στόχων που πετούν στα 12 χιλιόμετρα.

Πηγή: CambridgePixel.com

Υποδομή C
Η τρίτη υποδομή εις τας συντεταγμένας 36°43’58.8″N 27°32’56.5″E είναι σε υψόμετρο 1118 μέτρων από το επίπεδο της θάλασσας και αποτελεί το τέλος από το δρόμο «Ραντάρ» στη δυτική του κατεύθυνση. Εδώ φαίνεται να υπάρχει ένα μεγάλο ιστίο για κεραίες τηλεπικοινωνιών. Βλέπετε καλύτερα την υποδομή αυτή και τη κεραία στη συνέχεια.

Πηγή: Satellites.pro

Η κεραία αυτή υπάρχει εκεί από το 2004 αν και το 2012 υπέστη μία αναβάθμιση στη βάση της. Δε μπορούμε να αποκλείσουμε αυτή η κεραία να έχει πολλαπλές χρήσεις όπως συμβατικές επικοινωνίες, ηλεκτρονικό πόλεμο, κ.ά. Από ανοικτές πηγές σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης εντοπίσαμε δύο φωτογραφίες από κληρωτούς που υπηρέτησαν εκεί προσφάτως καθώς από εργολάβο που έκανε συντήρηση. Από εκεί μπορούμε να παρατηρήσουμε καλύτερα ότι πέραν της μεγάλης κεραίας, στο ιστίο υπάρχουν και κατευθυνόμενες μικροκυμματικές κεραίες. Αυτό ενισχύει την υπόθεση ότι είναι υποδομή πολλαπλών χρήσεων.

Πηγή: Facebook.com

Το 2005 μία ακόμη αναβάθμιση που έγινε εκεί ήταν κάτι που μοιάζει με μία υπερυψωμένη πλατφόρμα από τσιμέντο η οποία διαθέτει μία ράμπα αρκετά μεγάλη για οχήματα. Αυτό πιθανόν αποτελεί προκατασκευασμένη βάση για κινητό αντιαεροπορικό σύστημα (π.χ. κινητό ραντάρ). Μπορείτε να το δείτε και μόνοι σας στη συνέχεια. Ενδεικτικά, η βάση έχει πλευρές περίπου 30 μέτρων που συμπίπτει χονδρικά με των πλευρών της τετράγωνης επιφάνειας στην υποδομή B που παλαιότερα εμφανίζονταν το TRS-22XX πριν τοποθετηθεί ο θόλος.

Πηγή: Google.com (επεξεργασμένη)

Το Μάιο του 2019 ανακοινώθηκε η εγκατάσταση ραντάρ ναυτικής επιτήρησης στη περιοχή Ντάτσα και παρακάτω μπορείτε να δείτε και το σχετικό βίντεο από το τουρικό τύπο.

Εάν κάνουμε γεωεντοπισμό από αυτό το βίντεο θα εντοπίσουμε ότι το ραντάρ ναυτικής επιτήρησης από ατό το βίντεο βρίσκεται δίπλα ακριβώς από τη παραπάνω υποδομή όπως βλέπετε στην ακόλουθη επεξηγηματική απεικόνιση.

Πηγή: TRTWorld.com & Google.com (επεξεργασμένη)

Εάν συνδυάσουμε τα ραντάρ ναυτικής επιτήρησης Ντάγιογλου (Α στη παρακάτω εικόνα, ανάλυση στο άρθρο μας «Ραντάρ ναυτικής επιτήρησης Ντάγιογλου») και Νεοωχωρίου (Β στη παρακάτω εικόνα, ανάλυση στο άρθρο μας «Ραντάρ ναυτικής επιτήρησης Νεοχωρίου») από τις προηγούμενες αναλύσεις μας, τότε ένα παρόμοιο ραντάρ στη θέση της υποδομής C θα προσέφερε κάλυψη όπως βλέπετε παρακάτω (C στη παρακάτω εικόνα).

Πηγή: CambridgePixel.com

Υποδομή D
Ανάμεσα από τους εκτοξευτές (Α) και το συγκρότημα του ραντάρ (Β), υπάρχει μία υποδομή με πολλά στεγασμένα κτήρια. Είναι η υποδομή που βλέπουμε εδώ η οποία είναι εις τας συντεταγμένας 36°43’49.1″N 27°34’36.8″E. Σε αυτή την υποδομή παρατηρούμε 8 υπόστεγα διαφόρων διαστάσεων, χώρο στάθμευσης με διάφορα οχήματα, ενώ δε φαίνεται να υπάρχει κάποια περίφραξη ενισχύοντας την υπόθεση ότι είναι κάποιου είδους βοηθητική εγκατάσταση όπως αποθήκες ή κάτι ανάλογο.

Πηγή: Google.com (επεξεργασμένη)

Από δημοσιεύσεις τουρκικών πανεπιστημίων εντοπίσαμε ότι στο ίδιο σημείο υπάρχει και ένας σεισμογράφος με δορυφορικό σύστημα επικοινωνίας. Ο συγκεκριμένος είναι εκεί για επιστημονικές μετρήσεις καθότι είναι σεισμογενής περιοχή. Βλέπετε το που βρίσκεται καθώς και σχετικό φωτογραφικό υλικό παρακάτω.

Πηγή: DocPlayer.biz.tr

Από αυτό το υλικό έγινε γεωεντοπισμός της υποδομής και το αποτέλεσμα το βλέπετε στη συνέχεια. Καθότι αυτή φαντάζει ως υποδομή υποστηρίξεως, δε θα κάνουμε περαιτέρω ανάλυση της.

Πηγή: DocPlayer.biz.tr & Google.com (επεξεργασμένη)

Υποδομή E
Κυριολεκτικά έξω από το υπόστεγο στάθμευσης οχημάτων που περιγράψαμε στη παραπάνω παράγραφο, εις τας συντεταγμένας 36°43’44.2″N 27°34’34.0″E, υπάρχει ένα ελικοδρόμιο. Η απόσταση του είναι μόλις 50 μέτρα από τα υπόστεγα και λόγω του μεγάλου υψομέτρου μάλλον αποτελεί σημαντικό στοιχείο για μεταφορά προσωπικού ή περιστατικά έκτακτης ανάγκης.

Πηγή: Google.com (επεξεργασμένη)

Υποδομή F
Περί τα 200 μέτρα ανατολικά από το ελικοδρόμιο ή αλλιώς εις τας συντεταγμένας 36°43’45.0″N 27°34’42.0″E φαίνεται ένα αντικείμενο σε μία δορυφορική λήψη από το 2017 αλλά όχι στη προηγούμενη (2013). Έπειτα από ανάλυση και άλλων μέσων δορυφορικών φωτογραφιών φαίνεται ότι το αντικείμενο αυτό έφτασε εκεί το διάστημα 2014-2017 και όπως θα δείτε στη συνέχεια είναι το πιθανότερο κινητό ραντάρ, δηλαδή ραντάρ φερόμενο επάνω σε όχημα. Από την ακόλουθη ανάλυση φαίνεται ότι είναι ραντάρ γιατί στις τέσσερις διαφορετικές δορυφορικές λήψεις υπάρχει στο κέντρο του ένα ελαφρώς παραβολικό στοιχείο το οποίο φαίνεται να κινείται περιστροφικά (εικόνα Α), όπως κάνουν οι κεραίες των ραντάρ.

Πηγή: Google.com (επεξεργασμένη)

Υποδομή G
Το κινητό ραντάρ που είδαμε στο F μαζί με αρκετές ακόμη υποδομές βρίσκεται στην υποδομή που έχουμε υποδείξει ως G εις τας συντεταγμένας 36°43’46.0″N 27°34’39.4″E. Εδώ έχουμε ένα συγκρότημα ραντάρ που κατασκευάστηκε μετά το Nike Hercules που περιγράψαμε παραπάνω. Για την ακρίβεια, αυτό εγκαταστάθηκε μεταξύ 2005-2012 και άρα μάλλον δε σχετίζεται με το αντι-αεροπορικό σύστημα. Πιθανόν να είναι ραντάρ με άλλη αποστολή.

Πηγή: Satellites.pro (επεξεργασμένη)

Σε δορυφορική λήψη του 2013 και του 2017 στο σημείο όπου το 2019 τοποθετήθηκε ο προστατευτικός θόλος για ραντάρ φαίνεται η σκιά από μία παραβολική κεραία διαστάσεων περίπου 4.5×2 μέτρων. Αυτό μπορείτε να το δείτε και μόνοι σας από την ακόλουθη ανάλυση.

Πηγή: Google.com (επεξεργασμένη)

Υποδομή H
Η τελευταία υποδομή που θα δούμε εδώ είναι εις τας συντεταγμένας 36°43’57.1″N 27°34’21.2″E και μοιάζει με υπαίθριο χώρο αποθήκευσης υλικών, χωρίς κάποια εμφανή προστασία όπως περίοφραξη, σκοπούς, πύλες, κτλ.

Πηγή: Satellites.pro

Και κάπως έτσι ολοκληρώσαμε όλες τις υποδομές του δρόμου «Ραντάρ», της αποστολής τους, της ιστορίας τους, και κάποιων τεχνικών στοιχείων τους βάσει ανοικτών πηγών. Παρακάτω είναι μία φωτογραφία από το εσωτερικό του στρατοπέδου της περιοχής με μία φράση του Μουσταφά Κεμάλ «Ατατούρκ», κάτι που έχουμε δει να γίνεται και σε άλλα στρατόπεδα στη Τουρκία. Η φράση στα ελληνικά λέει:


«Τα έθνη που επέτρεψαν την αναζήτηση για μία εύκολη ζωή χωρίς εργασία, κόπο, ή μάθηση, ήταν καταδικασμένα να χάσουν πρώτα την αξιοπρέπεια τους, έπειτα την ανάπτυξη τους, και τέλος την ανεξαρτησία τους»


Πηγή: Facebook.com

Οι υποδομές που μελετήσαμε εδώ αποτελούν τα «μάτια» της πολεμικής αεροπορίας της Τουρκίας, και έτσι θεωρούμε ότι πρέπει να αποτελούν άμεσο στόχο των ελληνικών δυνάμεων όταν αυτό απαιτηθεί. Για τον ίδιο λόγο, είναι σημαντικό κάθε πολίτης να γνωρίζει όσο το δυνατόν περισσότερα γι’αυτές ώστε να έχει πλήρη επίγνωση της κατάστασης εάν βρίσκεται εις την ευρύτερη περιοχή και να δρα ανάλογα. Εάν γνωρίζετε περισσότερα ή θεωρείτε ότι κάποιο μέρος της ανάλυσης ήταν λανθασμένο ή ανεπαρκές, γράψτε μας στα σχόλια του άρθρου.

#Υποδομές #τουρκικής #διοίκησης #αεράμυνας #Ντάτσα

Tο βρηκαμε εδω


Like it? Share with your friends!

0

What's Your Reaction?

hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
fail fail
0
fail
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win
admin

0 Comments

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Share