Ραντάρ Yamadağ και το έργο συντήρησης της Havelsan – Commandos.gr

2 min


0

Το άρθρο αυτό αποτελεί έργο συλλογικής εργασίας υπό το «Πρόγραμμα ΕΝΥΩ». Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως τους Ν. Γεωργιτσόπουλο και dredd109 για τη βοήθεια τους σε αυτή την έρευνα.

Όπως είχαμε δει και στο άρθρο μας «Διαρροή της Havelsan για διαγωνισμό όπλων anti-drone στο Ομάν», τον Οκτώβριο του 2020 έγινε μία διαρροή εγγράφων της τουρκικής εταιρείας Havelsan ως αποτέλεσμα κυβερνοκατασκοπείας. Από αυτά τα έγγραφα εντοπίσαμε αρκετά που αφορούσαν το ραντάρ Yamadağ που βρίσκεται στη περιοχή της Μαλάτειας της Τουρκίας και από το 2011 λειτουργεί ως ραντάρ του ΝΑΤΟ. Στο παρόν άρθρο θα κάνουμε μία σύντομη επισκόπηση της υποδομής ακολουθούμενη από μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία που αποκαλύφθηκαν από τη προαναφερθείσα διαρροή.

Πηγή: Google.com

Παραπάνω βλέπετε μία δορυφορική απεικόνιση του ραντάρ Yamadağ. Βρίσκεται εις τας συντεταγμένας 39°04’06.9″N 37°56’04.9″E και μπορείτε να το βρείτε και μέσω της υπηρεσίας Google Maps από αυτό το σύνδεσμο. Η εγκατάσταση αυτή βρίσκεται σε υψόμετρο άνω των 2700 μέτρων από το επίπεδο της θάλασσας και ξεκίνησε η κατασκευή του τα πρώτα έτη της δεκαετίας του 2000 ως μέρος της αντιαεροπορικής πυραυλικής προστασίας του ΝΑΤΟ. Από το 2011 ανήκει στο σύστημα αεράμυνας του ΝΑΤΟ αλλά λειτουργεί και επανδρώνεται με στελέχη του Υπουργείου Αμύνης της Τουρκίας. Κατά το ΝΑΤΟ, αυτό αναγράφεται ως MOD-TUR (Ministry of National Defense of Turkey, Υπουργείο Εθνικής Αμύνης της Τουρκίας).

Πηγή: Google.com (επεξεργασμένη)

Οι φωτογραφίες που βλέπετε παρακάτω είναι από το 2016 όταν την υποδομή επισκέφθηκε ο δήμαρχος της περιοχής Μουσταφά Τοπράκ. Από αυτή την επίσκεψη ο τοπικός τύπος ανέφερε ότι η υποδομή αυτή είναι η 219η Διοίκηση Αεροπορικών Ραντάρ υπό την Διεύθυνση Αεροπορικών Ραντάρ Ερζουρούμ. Αυτό μας δίνει τόσο μία καλύτερη εικόνα της υποδομής, όσο και το επίσημο όνομα της κατά τις ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας.

Πηγή: MalatyaHaber.com

Από τη προσωπική σελίδα ενός Τούρκου εργολάβου στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Facebook εντοπίσαμε ότι τον Ιανουάριο του 2016 έγινε εγκατάσταση ενός ραδιοπομπού της τουρκικής εταιρείας Aselsan σε αυτή την εγκατάσταση. Ο συγκεκριμένος εργολάβος είχε αναλάβει τη κατασκευή του φράχτη του πομπού που βρίσκεται πλησίον της βάσης. Ο ίδιος το περιέγραφε ως «σταθμός μετάδοσης του ραντάρ Yamadağ στα 2800 μέτρα» και βλέπετε παρακάτω τις σχετικές φωτογραφίες και το σημείο του πομπού στη δορυφορική απεικόνιση.

Πηγή: Google.com, Facebook.com (επεξεργασμένη)

Από τις 31 Μαΐου του 2019 έως και τις 11 Ιουνίου του 2019 το Γραφείο Εγκαταστάσεων και Ασφαλείας του ΝΑΤΟ ξεκίνησε ένα διαγωνισμό για αναβάθμιση του προστατευτικού θόλου του εν λόγω ραντάρ. Από εκείνη την ανακοίνωση επιβεβαιώνουμε τη μονάδα όπως επίσης ότι το ραντάρ είναι το RAT-31/DL της ιταλικής εταιρείας Leonardo.

Πηγή: GovTribe.com

Αυτό είναι ένα ραντάρ παρακολούθησης-αναγνωρίσεως εύρους L-band τριών διαστάσεων με εμβέλεια έως και 500 χιλιόμετρα (400 χιλιόμετρα εμβέλεια εντοπισμού και 500 χιλιόμετρα στοχευμένων εκπομπών). Η κεραία του κάνει 6 περιστροφές το λεπτό με μονό παλμό από 42 σειρές από πομποδέκτες με ισχύ 2kW έκαστος. Είναι γνωστό ότι το RAT-31/DL χρησιμοποιείται από τη πολεμική αεροπορία της Τουρκίας. Στη συνέχεια μπορείτε να δείτε καλύτερα το πως είναι κεραία του.

Πηγή: LeonardoCompany.com

Από την ίδια ανακοίνωση διαβάζουμε ότι όποιος επιθυμεί να συμμετάσχει στο διαγωνισμό πρέπει να διαθέτει ενεργή άδεια για τουλάχιστον «SECRET» (απόρρητες) πληροφορίες. Κάτι που υποδεικνύει ότι αυτή η υποδομή έχει αυξημένα επίπεδα ασφαλείας καθώς θεωρείται τουλάχιστον απόρρητη. Εικάζουμε ότι η εταιρεία Havelsan κέρδισε αυτό το διαγωνισμό καθώς τα έγγραφα των διαρροών είναι από το 2020 και αφορούν ακριβώς αυτή την αναβάθμιση. Όλα τα έγγραφα που διέρρευσαν ήταν από επικοινωνίες με το Υπουργείο Αμύνης της Τουρκίας και ήταν διαβαθμισμένα ως «HİZMETE ÖZEL» (μόνο για επιχειρησιακή χρήση). Ενδεικτικά, τα έγγραφα αυτά ήταν τα εξής:

 • 1542-2020_1542-2020_0.pdf: Έγγραφο από το Υπουργείο Αμύνης προς την εταιρεία Havelsan σχετικά με τις αλλαγές στους όρους διαγωνισμού του ΝΑΤΟ για το έργο αλλαγής του προστατευτικού θόλου του ραντάρ Yamadağ.
 • İhale Dökümanları-Lahika-1.docx: Συνημμένο 1 στο παραπάνω έγγραφο με τα στοιχεία της προσφοράς.
 • EPS Bakımı Teknik Bülten.Lahika-2.pdf: Συνημμένο 2 στο πρώτο έγγραφο με τα τεχνικά στοιχεία του έργου.
 • Zeyilname.pdf: Αναφέρει τις αλλαγές στους όρους του διαγωνισμού.

Πηγή: Tor

Το έγγραφο «İhale Dökümanları-Lahika-1» είναι ένα 32-σέλιδο έγγραφο που περιγράφει το έργο αναβάθμισης του προστατευτικού θόλου χωρίς όμως να διαρρέει κάποια ευαίσθητη πληροφορία πέραν μερικών τεχνικών λεπτομερειών όπως αντοχές υλικών, διαδικασία παράδοσης-αποδοχής, κτλ. Ενδεικτικά, τα περιεχόμενα του είναι τα ακόλουθα. Το μόνο αξιοσημείωτο είναι ότι στο 2ο Μέρος (CİLT – ΙΙ) αναφέρεται ότι χρησιμοποιεί το ραντάρ RAT-31/DL όπως ανέφερε και ο διαγωνισμός, και ότι τις αρχές της δεκαετίας του 2000 λόγω των ισχυρών ανέμων αλλά και της συχνής χιονόπτωσης από το μεγάλο υψόμετρο ο προστατευτικός θόλος κατέρρευσε προκαλώντας ζημιές στη κεραία του ραντάρ.

 • Μέρος 1ο
  • 1ο Κεφάλαιο: Προσχέδιο του έργου
   • Υπογραφή του έργου
   • Σχεδιασμό υλοποίησης του έργου
   • Διαδικασίες/Σχέδιο αποδοχής
   • Προμήθεια υλικών
   • Εργοστασιακές δοκιμές αποδοχής
   • Εγκατάσταση
   • Δοκιμές πριν τη λειτουργία
   • Προσωρινή αποδοχή
   • Εγγύηση
   • Τελική αποδοχή
  • 2ο Κεφάλαιο: Υπόδειγμα πίνακα για τα στοιχεία κόστους
  • 3ο Κεφάλαιο: Υπόδειγμα πίνακα για αναλυτικά στοιχεία κόστους κατά εργασία
  • 4ο Κεφάλαιο: Φόρμες ανάλυσης κόστους
 • Μέρος 2ο
  • 1ο Κεφάλαιο: Εισαγωγή
  • 2ο Κεφάλαιο: Έργο και γενικές ανάγκες
  • 3ο Κεφάλαιο: Τεχνικές προδιαγραφές
  • 4ο Κεφάλαιο: Δοκιμές και αποδοχή
  • 5ο Κεφάλαιο: Τεκμηρίωση
  • 6ο Κεφάλαιο: Εγγύηση
  • 7ο Κεφάλαιο: Τεχνική προσφορά
  • 8ο Κεφάλαιο: Παραρτήματα

Πηγή: MalatyaHaber.com

Η ακόλουθη εικόνα είναι από το 8ο κεφάλαιο του 2ου μέρους και δείχνει τη κεραία μέσα στο θόλο περιγράφοντας με τις απώλειες που θα έχει στο έυρος D-Band.

Πηγή: Tor

Ελαφρώς πιο χρήσιμες πληροφορίες μπορεί να αποσπάσει κανείς από το έγγραφο «EPS Bakımı Teknik Bülten.Lahika-2» που αφορά τη συντήρηση του συστήματος αντικεραυνικής προστασίας εγκαταστάσεων ραντάρ. Ο λόγος είναι ότι πέραν των άλλων, περιέχει και κάποια σχέδια για τις υποδομές αυτές. Αυτό που βλέπετε στη συνέχεια ήτο ένα διαβαθμισμένο έγγραφο με υπογραφή «Άγκυρα 2009» το οποίο ανήκει στη «HAVA KUVVETLERİ KOMUTANLIĞI 3 ÜNCÜ HAVA İKMAL BAKIM MERKEZİ KOMUTANLIĞI ETİMESGUT/ANKARA» (Διοίκηση Πολεμικής Αεροπορίας, 3η Διοίκηση Κέντρου Υλικοτεχνικής Υποστήριξης Αεροπορίας Ετιμεσγκούτ, Άγκυρα).

Πηγή: Tor

Και παρακάτω είναι μερικά ενδεικτικά επεξηγηματικά σχεδιαγράμματα τα οποία δίνουν μία εικόνα του πως γίνεται η διασύνδεση του συγκεκριμένου συστήματος προστασίας με το προστατευτικό θόλο του ραντάρ. Τα έχουμε μεταφράσει στα ελληνικά ώστε να είναι ευκολότερα κατανοητά. Να τονίσουμε ότι οι εικόνες αυτές είναι ενδεικτικές για το προσωπικό συντήρησης, δεν αντικατοπτρίζουν τις ακριβείς θέσεις κτηρίων και καλωδιώσεων καθώς αυτές διαφέρουν ελαφρώς από το ένα ραντάρ στο άλλο.

Πηγή: Tor (επεξεργασμένη)

Παρακάτω μπορείτε να δείτε το εύρος κάλυψης του εν λόγω ραντάρ το οποίο προσφέρει και μία καλύτερη άποψη για τους τομείς ευθύνης του τόσο ως μέρος του ΝΑΤΟ αλλά και ως μέρος της πολεμικής αεροπορίας της Τουρκίας. Παρότι υπάρχει μία κάλυψη προς το Αιγαίο Πέλαγος και τη Μαύρη Θάλασσα, φαίνεται ότι η βασική αποστολή του είναι η έγκαιρη ειδοποίηση για οτιδήποτε εισέρχεται στον εναέριο χώρο της Τουρκίας από τα νότια της σύνορα (Ιράκ και Συρία).

Πηγή: CambridgePixel.com

#Ραντάρ #Yamadağ #και #το #έργο #συντήρησης #της #Havelsan

Tο βρηκαμε εδω


Like it? Share with your friends!

0

What's Your Reaction?

hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
fail fail
0
fail
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win
admin

0 Comments

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Share