Η Νο.1 Στρατιωτική Υποδομή Εκπαιδεύσεως της Μ. Βρετανίας – Commandos.gr

2 min


0

Η Μεγάλη Βρετανία έχει μία τεράστια ιστορία στο χώρο της κατασκοπείας και ειδικών επιχειρήσεων. Γι’αυτό διατηρεί ειδικούς εκπαιδευτικούς χώρους με εξίσου σημαντική ιστορία για την άρτια εκπαίδευση του προσωπικού της. Για παράδειγμα, στο άρθρο μας «Βάση PATA της βρετανικής SAS» είδαμε μία τέτοια υποδομή. Η υποδομή που θα δούμε όμως σήμερα είναι αρκετά πιο μυστηριώδης καθώς αποτελεί το χώρο εκπαιδεύσεως των επιχειρησιακών στελεχών της SIS (Secret Intelligence Service, Υπηρεσία Μυστικών Πληροφοριών) που είναι ευρέως γνωστή από το όνομα που είχε κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, δηλαδή MI6 (Military Intelligence Section 6, Στρατιωτικές Πληροφορίες Τομέας 6).

Πηγή: Flickr.com/photos/tupperware_pilot

Η υποδομή που θα μελετήσουμε εδώ βρίσκεται εις τας συντεταγμένας 50°46’36.8″N 1°08’00.1″W (επίσης ορατή και από την υπηρεσία Google Maps από αυτό το σύνδεσμο) και νομικά, από το 1956 είναι μία στρατιωτική υποδομή του Υπουργείου Αμύνης του Ηνωμένου Βασιλείου με τη διαχείριση της να γίνεται από το Βρετανικό Στρατό. Στα χαρτιά η υποδομή καταγράφεται ως «No.1 Military Training Establishment» (Νο.1 Στρατιωτική Υποδομή Εκπαιδεύσεως) αλλά η αποστολή της είναι η εκπαίδευση των επιχειρησιακών στελεχών της SIS καθώς και άλλων στελεχών που δρουν ως βοηθητικό-εκτελεστικό προσωπικό της SIS σε κεκαλυμμένες επιχειρήσεις. Για την ακρίβεια, αυτά είναι σχεδόν πάντα στελέχη από τις SBS (Special Boat Service) και SAS (Special Boat Service).

Πηγή: AshleyMiddleton.zenfolio.com

Όπως βλέπετε και από τις φωτογραφίες η υποδομή είναι κυριολεκτικά ένα μεσαιωνικό κάστρο. Για την ακρίβεια, είναι το Fort Monckton το οποίο κατασκευάστηκε το 1545 από τον Ερρίκο Η’ της Αγγλίας και πέρασε πολλά ανά τους αιώνες. Το 1956 πέρασε στο Στρατό της Μεγάλης Βρετανίας και υπό το Υπουργείο Αμύνης άρχισε να ανακατασκευάζεται ως εκπαιδευτικός χώρος της SIS λόγω της απομακρυσμένης και ασφαλούς θέσης του που προσφέρει μυστικότητα αλλά και ιστορική αξία. Έτσι, καταχωρήθηκε ως «No.1 Military Training Establishment» και άρχισαν οι αναβαθμίσεις όπως εγκατάσταση κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης και αισθητήρων κίνησης, προβολείς, κονσερτίνα, πύλες, αναβάθμιση των εσωτερικών σε αίθουσες διδασκαλίας, χώρους ειδικών εκπαιδεύσεων, κτλ.

Πηγή: Geograph.org.uk

Σύμφωνα με την εφημερίδα «The Independent», πέρα από τις βασικές γνώσεις κατασκοπείας όπως στρατολόγηση πρακτόρων, χρήση συσκευών υποκλοπών, εξαπάτηση, κτλ. σε αυτό το κέντρο εκπαίδευσης γίνεται και επιχειρησιακή εκπαίδευση σε όπλα αν και πολλοί εκ των στελεχών της SIS ποτέ δε θα χρησιμοποιήσουν όπλα στη καριέρα τους. Επίσης, αναφορές ερευνητών λένε ότι εκεί γίνεται και εκπαίδευση σε τεχνικές δολιοφθορών και άλλων επιχειρησιακών γνώσεων. Αξίζει να αναφέρουμε ότι στο δόγμα της SIS οι επιχειρήσεις που απαιτούν τέτοια αντικείμενα (δολοφονίες με όπλα ή δηλητήρια, καταστροφές-δολιοφθορές, κεκαλυμμένες αναγνωρίσεις σε επικίνδυνες περιοχές, κτλ.) διενεργούνται από επιλεγμένα στελέχη των SBS και SAS. Γι’αυτό στον ίδιο χώρο συχνά εκπαιδεύονται και τέτοια στελέχη εάν έχουν αποσπαστεί στη SIS για επιχειρησιακούς λόγους.

Πηγή: Google.com

Η υποδομή φυλάσσεται από την αστυνομική υπηρεσία του Υπουργείου Αμύνης καθώς και προσωπικό ασφαλείας της ίδιας τη SIS. Εντοπίσαμε δύο βίντεο από Βρετανούς πολίτες από το 2020 κατέγραψαν όσο πιο κοντά μπορούσαν την υποδομή. Μπορείτε να δείτε και τα δύο βίντεο εδώ καθώς προσφέρουν μία μοναδική ματιά στο πως είναι αυτή η εγκατάσταση εξωτερικά σήμερα.

Η πιο πρόσφατη δορυφορική φωτογραφία που εντοπίσαμε από ανοικτές πηγές είναι από το 2019 και σε συνδυασμό με τις παραπάνω φωτογραφίες, μπορούμε να δούμε λίγο πιο καθαρά τα κτήρια που είναι εμφανή. Αυτό το τονίζουμε καθώς τα κάστρα κτίζονταν πάντοτε με αρκετές υπόγειες υποδομές, και δεδομένης της σημερινής αποστολής της βάσεως που μελετάμε θα ήτο λογικό να υποθέσουμε ότι υπάρχουν αρκετές υπόγειες εγκαταστάσεις εκεί. Ξεκινάμε με τη κεντρική πύλη την οποία βλέπετε εδώ.

Πηγή: Google.com, Zoom.earth, YouTube.com/watch?v=gNNSqtl-DJM (επεξεργασμένη)

Όταν περάσει κανείς τη πύλη, τότε στα αριστερά του θα βρει ένα μεγάλο κτήριο το οποίο έχει ανεξάρτητο χώρο στάθμευσης, πέντε τραπέζια στην εξωτερική του πλευρά, και ένα μονοπάτι που οδηγεί σε δύο κεραίες ή ιστία κοντά στη θάλασσα. Όλα αυτά είναι ορατά παρακάτω.

Πηγή: Google.com, Zoom.earth, Flickr.com/photos/tupperware_pilot (επεξεργασμένη)

Δίπλα σε αυτό, στο κατώτερο μέρος του κάστρου, δηλαδή σχεδόν δέκα μέτρα χαμηλότερα από τα άλλα κτήρια έχουμε μία σειρά από εγκαταστάσεις που δε διαθέτουν παράθυρα και έχουν μεγάλα συστήματα εξαερισμού. Επιπροσθέτως, στην άκρη του συγκεκριμένου κτηρίου βλέπουμε δύο κυλινδρικούς διαδρόμους και έξωθεν τους ένα κτήριο που φαντάζει με εικονικό ξύλινο κτήριο για εκπαίδευση σε αντικείμενα όπως διαρρήξεις, βολές σε κλειστούς χώρους, κτλ. Ασφαλώς, δεν είμαστε σε θέση να το εξακριβώσουμε αυτό αλλά εικάζουμε ότι αυτά τα κτήρια είναι οι χώροι των σκοπευτηρίων και σχετικών υποδομών.

Πηγή: Google.com, Zoom.earth, Flickr.com/photos/tupperware_pilot (επεξεργασμένη)

Έπειτα έχουμε μία σειρά πολύ μεγάλων κτηρίων που βρίσκονται περιμετρικά του κεντρικού χώρου στάθμευσης. Όπως βλέπετε παρακάτω, όταν περάσει κανείς τη κεντρική πύλη συναντά ένα λευκό κτήριο που είναι κτισμένο μέσα στα τείχη του κάστρου. Περνώντας κάτω από αυτό το κτήριο βγαίνει κανείς στο χώρο στάθμευσης ο οποίος έχει όλα τα κτήρια πίσω από τα τείχη. Εικάζουμε ότι εκεί είναι όλοι οι βασικοί χώροι όπως θαλάμοι, γραφεία, αίθουσες και ειδικοί χώροι εκπαιδεύσεως, μαγειρεία, κτλ. Το πολύ μακρύ κτήριο με πρόσβαση στη θάλασσα έχει πολλές μεγάλες θύρες για πρόσβαση στην ακτή άρα εκεί ίσως να υπάρχει εξοπλισμός υποβρύχιων και αμφίβιων επιχειρήσεων όπως σκάφη, μικρά υποβρύχια, κτλ.

Πηγή: Google.com, Zoom.earth, Flickr.com/photos/tupperware_pilot (επεξεργασμένη)

Από αυτό το κεντρικό χώρο στάθμευσης υπάρχουν δύο ανηφορικοί δρόμοι οι οποίοι οδηγούν σε δύο άλλα κτήρια. Το πρώτο είναι το μεγάλο κόκκινο κτήριο επάνω στο τείχος το οποίο διαθέτει και μία πολύ μεγάλη θύρα, πιθανότατα για οχήματα, και το δεύτερο είναι από τη πλευρά της θάλασσας και φαντάζει ως ένα πολύ πιο μοντέρνο κτήριο με πολλά παράθυρα.

Πηγή: Google.com, Flickr.com/photos/tupperware_pilot (επεξεργασμένη)

Το τελευταίο ορατό κτήριο είναι ένα τριγωνικό κτήριο μέσα στα τείχη του κάστρο το οποίο συνδέεται με ένα λευκό τούνελ-υπόστεγο με ένα κτήριο που περιγράψαμε παραπάνω εντός των τειχών. Δε γνωρίζουμε και είναι αδύνατο να υποθέσουμε το που μπορεί να χρησιμοποιείται το κτήριο αυτό.

Πηγή: Google.com, Zoom.earth, Flickr.com/photos/tupperware_pilot, AshleyMiddleton.zenfolio.com (επεξεργασμένη)

Κλείνοντας, δεν είναι πολλές οι φορές που τέτοια κέντρα είναι γνωστά στο ευρύ κοινό και εδώ φαίνεται ότι ήταν μία σειρά από μικρές διαρροές που οδήγησε τα τελευταία χρόνια στη σύνδεση τους και αποκάλυψη ότι η εν λόγω υποδομή φιλοξενεί τους υποψήφιους νέους κατασκόπους της Μεγάλης Βρετανίας. Αν γνωρίζετε περισσότερα για αυτή την ιδιαίτερη υποδομή, γράψτε μας στα σχόλια του άρθρου.

#Νο1 #Στρατιωτική #Υποδομή #Εκπαιδεύσεως #της #Βρετανίας

Tο βρηκαμε εδω


Like it? Share with your friends!

0

What's Your Reaction?

hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
fail fail
0
fail
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win
admin

0 Comments

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Share