Βιβλίο: Το βιβλίο των πέντε κύκλων – Commandos.gr

1 min


0

Υπάρχουν κάποια έργα που είναι τόσο διαχρονικά και σπουδαία που μένουν πάντα επίκαιρα. Ένα τέτοιο είναι και το θρυλικό βιβλίο «Το βιβλίο των πέντε κύκλων» του Ιάπωνα σαμουράι και φιλοσόφου Μιγιαμότο Μουσάσι από τον 15ο αιώνα. Είναι ένα πολύ μικρό βιβλίο αλλά περιέχει τεράστια μαθήματα για τη τέχνη του πολέμου και τον δρόμο του πολεμιστή. Μαθήματα που παραμένουν ίδια έως και σήμερα.

Πηγή: Plus.gr

Ο Μιγιαμότο Μουσάσι έμεινε ως θρύλος στο χώρο των σαμουράι στην Ιαπωνία γιατί έκανε τη πρώτη του μονομαχία σε ηλικία 13 ετών και μέχρι και το τέλος της ζωής του είχε σκοτώσει και τους 61 αντιπάλους του από μονομαχίες. Πέρα από αυτό, έγινε «rōnin» (δηλαδή ένας σαμουράι χωρίς αφεντικό), ανέπτυξε τη δική του πολεμική τέχνη, και μία ολόκληρη κοσμοθεωρία για τον πολεμιστή και τη τέχνη του πολέμου. Αρχές που χρησιμοποιούνται μέχρι και σήμερα τόσο στρατηγικό όσο και σε τακτικό επίπεδο. Φυσικά τα όπλα δεν είναι πλέον σπαθιά, αλλά οι αρχές που έγραψε είναι σε μεγάλο βαθμό εφαρμόσιμες και χρήσιμες ακόμα και για τα σύγχρονα πεδία μάχης.

Πηγή: Wikipedia.org

Γύρω στο 1643, σε ηλικία 59 ετών ο Μιγιαμότο Μουσάσι μετέβη εις το όρος Ιβάτο, στη σπηλιά Ρεϊγκάτο ώστε να συγκεντρωθεί στη συγγραφή ενός έργου για να μεταδώσει τα μαθήματα ζωής του ως ένας εκ των σπουδαιότερων σαμουράι, και «rōnin», που έζησαν ποτέ. Το αποτέλεσμα είναι το «Το βιβλίο των πέντε κύκλων». Ένα έργο λίγων δεκάδων μόλις σελίδων όπου η κάθε λέξη του μετράει. Το όνομα του βιβλίου είναι από τα πέντε στοιχεία της βουδιστικής φιλοσοφίας. Σύμφωνα με τον Μιγιαμότο Μουσάσι η πολεμική τέχνη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αρμονία της φύσης και έτσι χώρισε τις αρχές του με αυτή τη δομή. Τα πέντε «βιβλία» (πρακτικά κεφάλαια του ίδιου βιβλίου) είναι τα ακόλουθα.

 1. Βιβλίο της Γης
  Εισαγωγή και περιγράφει τα θεμέλια της τέχνης του πολέμου, ηγεσίας και εκπαίδευσης του πολεμιστού.
 2. Βιβλίο του Νερού
  Οι θεμελιώδεις αρχές της πολεμικής φιλοσοφίας του Μιγιαμότο Μουσάσι.
 3. Βιβλίο της Φωτιάς
  Ζητήματα για την ώρα της μάχης και τακτικές για τις κρίσιμες στιγμές.
 4. Βιβλίο του Αέρα
  Οι τρόποι μάχης και τα λάθη-μαθήματα από τα τότε σχολεία πολεμικών τεχνών.
 5. Βιβλίο του Κενού
  Ο επίλογος και ο τρόπος σκέψης και συμπεριφοράς του πολεμιστή.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Προφανώς δεν είμαστε σε θέση να κρίνουμε ένα τέτοιου επιπέδου έργο από έναν τόσο σπουδαίο άνθρωπο. Θα λέγαμε μόνο ότι είμαστε τυχεροί που ζούμε σε μία εποχή όπου τέτοια έργα είναι προσβάσιμα σε όλους και έχουμε την ευκαιρία να πάρουμε λίγο από τη σοφία ανθρώπων που έζησαν όλη τους τη ζωή ως πολεμιστές. Τέλος, όπως αναφέραμε και στην εισαγωγή ένα σημαντικό μέρος από το περιεχόμενο του βιβλίου έχει εφαρμογή και σήμερα, και τα κομμάτια που δεν έχουν είναι επίσης σημαντικά για τη κατανόηση της τέχνης του πολέμου. Με αυτά ως δεδομένα, θεωρούμε ότι κάθε άνθρωπος που ενδιαφέρεται για τα αντικείμενα που πραγματεύεται η σελίδα μας θα πρέπει να μελετήσει αυτό το βιβλίο.

#Βιβλίο #Το #βιβλίο #των #πέντε #κύκλων

Tο βρηκαμε εδω


Like it? Share with your friends!

0

What's Your Reaction?

hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
fail fail
0
fail
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win
admin

0 Comments

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Share