Η διαχείριση κρίσεων στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ – Commandos.gr

2 min


0

Τας πρόσφατας εξελίξεις εις τας ΗΠΑ μας προσέφεραν μία σπάνια ματιά σε κάποια εκ των μέτρων διαχείρισης κρίσεως του Καπιτωλίου, του κτηρίου που φιλοξενεί το Κογκρέσο, το νομοθετικό σώμα των ΗΠΑ. Το Κογκρέσο αποτελείται από δύο μέρη τα οποία έχουν από μία αίθουσα εκ δεξιών και αριστερών του Καπιτωλίου αντιστοίχως. Αυτά τα δύο μέρη είναι η Γερουσία που έχει την αίθουσα της βόρειας πτέρυγας, και το Συμβούλιο των Αντιπροσώπων που έχει την αίθουσα της νότιας πτέρυγας.

Πηγή: Senate.gov (επεξεργασμένη)

Τα γεγονότα σαφώς και εκτείνονταν πέραν του κτηρίου του Καπιτωλίου, αλλά εδώ θα δούμε μόνον θέματα αμύνης και ασφαλείας που διέρρευσαν λόγω της κρίσεως που έλαβε χώρα τη Τετάρτη 6 Ιανουαρίου του 2021 όταν το Κογκρέσο ελάμβανε τη τελική του απόφαση για το εάν ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ θα ήταν ο Τζο Μπάϊντεν ή όχι. Έπειτα από αρκετά χαμηλής εντάσεως περιστατικά έξωθεν του Καπιτωλίου, γύρω στις 14:20 τοπική ώρα, μία μικρή ομάδα ατόμων έσπασε ένα παράθυρο και εισέβαλε εις το εσωτερικό του χώρου.

Πηγή: 13ABC.com

Εδώ έχουμε το πρώτο ενδιαφέρον σημείο, ότι φαίνεται πως τα παράθυρα του Καπιτωλίου δεν ήτο αλεξίσφαιρα. Αυτό είναι εύκολα ορατό από το οπτικοακουστικό υλικό που δείχνει τη στιγμή της παραβίασης. Μεγαλύτερο ενδιαφέρον όμως έχει ότι λίγα λεπτά προτού γίνει αυτό, όλοι οι εργαζόμενοι εντός είχαν ειδοποιηθεί μέσω του συστήματος διαχείρισης κρίσεως της ομοσπονδιακής κυβερνήσεως των ΗΠΑ στους υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα τους. Βλέπετε το πως μοιάζει αυτό το σύστημα καλύτερα εδώ.

Πηγή: Reddit.com

Το μήνυμα που βλέπετε κάτω δεξιά εντός του κόκκινου πλαισίου εμφανίζεται αυτόματα όταν γίνει ενημέρωση για απειλή από την αρμόδια ομοσπονδιακή υπηρεσία ασφαλείας τόσο σε υπολογιστές όσο και σε κινητά τηλέφωνα εργαζομένων της κυβερνήσεως των ΗΠΑ. Επίσης, οι ίδιες ενημερώσεις φτάνουν και μέσω email. Το χρώμα του πλαισίου του καθορίζει τη κρισιμότητα της (κόκκινο, πορτοκαλί ή πράσινο) και παρακάτω βλέπετε τι αναγράφει σε ελληνική απόδοση.


Καπιτώλιο: Εσωτερική Ασφάλεια
Απειλή: Αστυνομική Ενέργεια

Προς προσωπικό του Καπιτωλίου: Λόγω μίας απειλής ασφαλείας εντός του κτηρίου άμεσα:

 • Μεταβείτε και κρυφτείτε στο γραφείο σας ή το πλησιέστερο γραφείο.
 • Πάρτε μαζί σας τον εξοπλισμό έκτακτης ανάγκης, και τους επισκέπτες σας.
 • Κλείστε, κλειδώστε τις πόρτες και μείνετε μακριά από εξώπορτες και παράθυρα.
 • Εάν βρίσκεστε σε ανοικτό χώρο, βρείτε μέρος να κρυφτείτε ή αναζητήστε κάλυψη.
 • Μη κάνετε θόρυβο και βάλτε τις ηλεκτρονικές συσκευές σας σε αθόρυβη λειτουργία.
 • Όταν βρεθείτε σε ασφαλές μέρος, αμέσως ενημερώστε τον OEC σας.
 • Δε θα επιτραπεί η είσοδος ή έξοδος από το κτήριο σε κανέναν μέχρι να δοθούν οδηγίες από την USCP.
 • Εάν βρίσκετε σε κτήριο εκτός του χώρου του περιστατικού, μείνετε μακριά από τις αστυνομικές ενέργειες.
 • Αναμένετε για νεώτερες οδηγίες.

(al/cw)

[Αποδοχή και Κλείσιμο]

Δημοσιεύτηκε στις: 06/01/2021 14:17:51
Είδος Δημοσίευσης: Ειδοποίηση της USCP


Για να γίνει καλύτερα κατανοητό το παραπάνω, ο OEC (Office Emergency Coordinator, Συντονιστής Έκτακτης Ανάγκης Γραφείου) είναι ένα άτομο που συντονίζει τις διαδικασίες έκτακτης ανάγκης όπως εκκενώσεις κτηρίου, συντονισμός με τις αρχές, κτλ. Αντίστοιχα, USCP (United States Capitol Police, Αστυνομική Υπηρεσία Καπιτωλίου των ΗΠΑ) είναι η αστυνομική αρχή που είναι αρμόδια για τη προστασία του Καπιτωλίου εις τας ΗΠΑ.

Πηγή: TheHill.com

Αυτό το σύστημα μας δίνει μία πολύ καλή ιδέα των διαδικασιών διαχείρισης κρίσεως στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, αλλά παρατηρώντας την ίδια φωτογραφία πιο προσεκτικά βλέπουμε ότι λίγα λεπτά νωρίτερα, στις 14:09 τοπική ώρα για την ακρίβεια, η USCP είχε στείλει μία ακόμα ειδοποίηση αναφορικά με ένα ύποπτο αντικείμενο που εξουδετερώθηκε. Αυτό μας επιβεβαιώνει και τη πληροφορία ότι το εν λόγω σύστημα διαχείρισης κρίσεων ενημερώνει τους υπαλλήλους και μέσω email.

Πηγή: Reddit.com (επεξεργασμένη)

Αν και αυτό βγαίνει εκτός του θέματος μας ελαφρώς, παρακάτω είναι φωτογραφικό υλικό από το εν λόγω ύποπτο αντικείμενο που αναφέρθηκε από κάποια μέσα ενημέρωσης ως αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός. Πράγματι μοιάζει με βόμβα-σωλήνα αλλά κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώθηκε από κάποια επίσημη αρχή έως τη στιγμή δημοσίευσης αυτού του άρθρου.

Πηγή: News.yahoo.com

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, το Καπιτώλιο φυλάσσεται από τη USCP, και άτομα υψηλού προφίλ που εργάζονται εκεί φυλάσσονται από ομάδες (ένστολες και υπό κάλυψη) της USSS (United States Secret Service, Μυστική Υπηρεσία των ΗΠΑ). Η USSS έχει υψηλότερες προδιαγραφές στο προσωπικό της, και επίσης, σχεδόν απεριόριστη εξουσία στη χρήση θανατηφόρων και μη όπλων εάν αυτό γίνεται για τη προστασία των ατόμων που τους έχουν ανατεθεί. Ωστόσο, εις τη συγκεκριμένη περίπτωση, λόγω της αυξημένης πιθανότητας βίαιων ενεργειών εις το σημείο ευρίσκετο και δυνάμεις της FPS (Federal Protective Service, Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας). Η FPS υπάγεται στο DHS (Department of Homeland Security, Υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας) και αποστολή τους είναι η προστασία όλων των μικρότερων κτηρίων και υποδομών της ομοσπονδιακής κυβερνήσεως των ΗΠΑ.

Πηγή: Twitter.com/capitolpolice, CNN.com, Wikipedia.org, NYTimes.com, DHS.gov, SCPR.org (επεξεργασμένη)

Είδαμε κάποια άτομα από τις τρεις παραπάνω υπηρεσίες με πολιτικά ρούχα να δημιουργούν αυτοσχέδια φράγματα στις θύρες της αίθουσας του Συμβουλίου των Αντιπροσώπων και εκεί παρατηρήσαμε ότι μερικά εξ’αυτών είχαν ταινίες εις τας ολισθητήρας των πιστολιών τους με κόκκινο και λευκό χρώμα. Αυτό υποδεικνύει ότι αυτά ήτο όπλα από το οπλοστάσιο του Καπιτωλίου και όχι προσωπικά τους όπλα. Λόγω των παραπάνω, θεωρούμε ότι αυτά ήτο άτομα από υπηρεσίας που υπό άλλες συνθήκες δε θα επιτρέπετο να φέρουν όπλα εις το Καπιτώλιο. Επιπροσθέτως, αυτό μας αποκαλύπτει την ύπαρξη αποθήκης οπλισμού για τέτοια γεγονότα. Όλα τα πιστόλια ήτο Glock.

Πηγή: CNN.com (επεξεργασμένη)

Σε αυτό περίπου το διάστημα ήταν που έγινε και ο θανατηφόρος πυροβολισμός μίας διαδηλώτριας. Όπως βλέπουμε στο βίντεο παρακάτω, αν και δίπλα από τους διαδηλωτές παρατηρούμε βαριά οπλισμένους ένστολους της USSS και γύρω από τη θύρα υπάρχουν άλλοι αστυνομικοί με πολιτικά ρούχα, κάποιος μάλλον λόγω πανικού και φόβου άνοιξε πυρ και πυροβόλησε θανάσιμα την διαδηλώτρια που προσπαθούσε να εισβάλει στον διάδρομο που οδηγεί στην αίθουσα που είδαμε στη παραπάνω φωτογραφία. Αυτό ίσως να ήτο αποτέλεσμα του χαμηλότερου επιπέδου εμπειρίας και εκπαίδευσης συγκριτικά με τα στελέχη της USCP τα οποία βλέπουμε να παραμένουν ψύχραιμα και άμεσα να παρέχουν πρώτες βοήθειες στη γυναίκα που δέχθηκε τους πυροβολισμούς.

Αυτά μας δίνουν μία εικόνα της διαχείρισης της κρίσεως έξωθεν των δύο αιθουσών του Καπιτωλίου όπως επίσης και κάποιες από τις τακτικές, τεχνικές και διαδικασίες. Για παράδειγμα, τη χρήση αυτοσχέδιων φραγμάτων στις θύρες, το σύστημα ειδοποιήσεων, τις λεπτομέρειες οδηγίες προς τους εργαζομένους, τον οπλισμό, κτλ. Εσωτερικά των αιθουσών, είδαμε για πρώτη φορά τη χρήση των συλλογών έκτακτης ανάγκης. Στις μπροστινές θέσεις κάτω από τις καρέκλες υπάρχει μία θήκη όπου μέσα υπάρχει μία πλαστική ορθογώνια συσκευασία. Για τους υπόλοιπους, τους δόθηκαν άμεσα τέτοιες συλλογές από τα στελέχη της USCP που ήταν εντός του χώρου.

Πηγή: Twitter.com/LynneKLynch1 & News.sky.com

Αυτές ήταν συλλογές «CO/CBRN» της εταιρείας SCape που προμηθεύεται η USCP από το 2002. Όπως μπορείτε να δείτε στις παρακάτω φωτογραφίες, αριστερά είναι από το περιστατικό στο Καπιτώλιο, και δεξιά από τη κατασκευάστρια εταιρεία. Ο λόγος που εδόθησαν αυτές οι συλλογές ήτο γιατί στη περίμετρο και έξωθεν του Καπιτωλίου είχε γίνει χρήση χημικών και για ασφάλεια, οι εργαζόμενοι διατάχθηκαν να χρησιμοποιήσουν τις μάσκες τους.

Πηγή: News.sky.com, WorthPoint.com, WCHSTV.com, Twitter.com/RepDavidTrone, JendcoSafety.com, FisherSci.com (επεξεργασμένη)

Οι μάσκες αυτές είναι σύμφωνες με το πρότυπο NIOSH και λειτουργούν με μπαταρία που βοηθά στο να γεμίζει η μάσκα με καθαρό φιλατραρισμένο αέρα. Το φίλτρο τους διαρκεί για 30 λεπτά και προσφέρει προστασία από βιολογικά, χημικά, πυρηνικά, ραδιολογικά, καπνό και μονοξείδιο του άνθρακα. Το κόστος τους είναι περί τα $500 ανά τεμάχιο σήμερα και ανά πάσα στιγμή το Καπιτώλιο διαθέτει περί τις 20 χιλιάδες τέτοιες συλλογές.

Πηγή: Twitter.com/DaveBuckeye2973

Σύμφωνα με το CNN εκείνο το διάστημα έγινε μία νέα ειδοποίηση από το σύστημα που περιγράψαμε νωρίτερα για να ενημερώσει τους ευρισκόμενους εις την αίθουσα του Συμβουλίου των Αντιπροσώπων να διαφύγουν μέσω του τούνελ προς το κτήριο CANNON (δείτε τη πρώτη εικόνα του άρθρου μας για καλύτερη κατανόηση του χώρου).

Πηγή: CNN.com


ΕΚΚΕΝΩΣΗ: Προς το CANNON λόγω Αστυνομικής Ενέργειας
Όσοι βρίσκονται εντός πρέπει:

 • Παραμείνετε ήρεμοι και κινηθείτε με ασφάλεια προς τις εξόδους.
 • Εάν είστε κοντά, πάρτε τις συσκευές ενεργοποίησης συναγερμού κατά την έξοδο σας.
 • Κλείστε τις πόρτες πίσω σας αλλά μη τις κλειδώνετε.
 • Προχωρήστε άμεσα προς το προκαθορισμένο σημείο συνάντησης και ενημερώστε τον OEC σας.

(al/cw)


Πηγή: Twitter.com/RepDavidTrone

Στη συνέχεια μπορείτε να δείτε λίγο πιο καλά τα υλικά που χρησιμοποίησαν οι δυνάμεις ασφαλείας του Καπιτωλίου στη κατασκευή των φραγμάτων εις τας θύρας των αιθουσών με στόχο να καθυστερήσουν την εισβολή των διαδηλωτών στις ασφαλείς περιοχές της υποδομής.

Πηγή: News.sky.com

Και εις την ακόλουθη φωτογραφία παρατηρούμε ότι αν και τα τζάμια από τα παράθυρα δεν ήτο αλεξίσφαιρα ή ιδιαιτέρως ενισχυμένα (όπως είναι για παράδειγμα στο Πεντάγωνο των ΗΠΑ), διέθεταν τουλάχιστον μία προστατευτική ζελατίνη που τα έκανε να παραμένουν ενιαία χωρίς να σπάνε σε κοφτερά κομμάτια.

Πηγή: News.sky.com

Το βίντεο που παραθέτουμε εδώ είναι η στιγμή μετά τη δημιουργία περιμέτρου ασφαλείας εις το Καπιτώλιο και εκδιωγμό των διαδηλωτών που εισέβαλαν, όταν οι εργαζόμενοι (συγκεκριμένα εδώ είναι τα μέλη του Συμβουλίου των Αντιπροσώπων) επιστρέφουν πίσω στο εσωτερικό, πιθανόν για να μαζέψουν τα πράγματα τους και να φύγουν ώστε να ξεκινήσει η εκκαθάριση του χώρου και έλεγχος για συσκευές παρακολούθησης, δολιοφθορών, κτλ. Παρατηρήστε ότι πλέον έχουν καταφθάσει και οι ομάδες ασφαλείας του FBI (Federal Bureau of Investigation, Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών) που υποδεικνύει ότι θα εκκινήσουν και οι έρευνες που προαναφέραμε, το οποίο ανήκει στην αρμοδιότητα του FBI. Επίσης θα δείτε και ομάδες του FBI με παραλλαγή, αυτά είναι στελέχη των ομάδων SWAT (Special Weapons And Tactics, Ειδικά Όπλα και Τακτικές) και HRT (Hostage Rescue Team, Ομάδα Διάσωσης Ομήρων) για τη περίπτωση όπου απαιτούνταν διάσωση ομήρων ή ανάλογη επιχείρηση.

Και κάπως έτσι ολοκληρώσαμε την ανάλυση μας σε διάφορα μέτρα διαχείρισης κρίσης που είδαμε εντός του Καπιτωλίου των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια αυτού του σπάνιου περιστατικού που έλαβε χώρα τη Τετάρτη 6 Ιανουαρίου του 2021. Ασφαλώς, το Καπιτώλιο δε θα είναι ασφαλές για αρκετές ημέρες, εβδομάδες, ίσως και μήνες. Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό καθώς κάθε πτυχή, γωνιά, ηλεκτρονική συσκευή, καλώδιο, κτλ. πρέπει να αφαιρεθεί και να ελεγχθεί για τυχόν συσκευές παρακολούθησης, συστήματα υποκλοπών, τροποποιημένα καλώδια, πρίζες, κτλ. Μία διαδικασία αντικατασκοπείας και αντιπαρακολούθησης που θα πάρει αρκετό καιρό για να ολοκληρωθεί. Εάν παρατηρήσατε και άλλες ενδιαφέρουσες τακτικές, τεχνικές και διαδικασίες διαχείρισης κρίσεως εντός του Καπιτωλίου, γράψτε μας στα σχόλια του άρθρου.

#διαχείριση #κρίσεων #στο #Καπιτώλιο #των #ΗΠΑ

Tο βρηκαμε εδω


Like it? Share with your friends!

0

What's Your Reaction?

hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
fail fail
0
fail
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win
admin

0 Comments

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Share