DGSE: Σταθμός SIGINT στο Ντομ της Γαλλίας – Commandos.gr

2 min


0

Η DGSE (Direction Générale de la Sécurité Extérieure, Γενική Διοίκηση Εξωτερικής Ασφάλειας) της Γαλλίας είναι μία εκ των ισχυρότερων υπηρεσιών πληροφοριών του κόσμου σήμερα. Όπως και στις περισσότερες χώρες, έτσι και στη Γαλλία μία σπουδαία πηγή πληροφοριών αποτελεί το SIGINT (Signals Intelligence, Πληροφορίες από υποκλοπές σημάτων) στο οποίο υπάγονται και οι υποκλοπές δορυφορικών μεταδόσεων. Για να επιτυχθεί κάτι τέτοιο, χρειάζονται σταθμοί λήψεως δορυφορικών εκπομπών με επαρκή γεωγραφική κάλυψη ώστε να γίνει υποκλοπή των επικοινωνιών όπου και εάν εβρίσκεται ο κάθε δορυφόρος. Μία εκ των υποδομών SIGINT της Γαλλίας είναι αυτή που μελετάμε εδώ.

Πηγή: SudOuest.fr

Δίπλα από το μικρό αεροδρόμιο του χωριού Σαρλά, στο Ντομ της Γαλλίας, υπάρχει ο ίσως παλαιότερος αλλά και πιο μεγάλος σταθμός SIGINT που λειτουργεί η DGSE έως και σήμερα. Για την ακρίβεια, υπάγεται εις το «Direction Technique» (Διοίκηση Τεχνικών Πληροφοριών) της υπηρεσίας, όπως και όλοι οι υπόλοιποι αντίστοιχοι σταθμοί, και βρίσκεται εις τας συντεταγμένας 44°47’11.0″N 1°14’16.0″E ή σε αυτό το σύνδεσμο προς την υπηρεσία Google Maps (εις αυτή τη δορυφορική υπηρεσία η απεικόνιση έχει παραμορφωθεί έπειτα από αίτημα της DGSE προς την εταιρεία Google).

Πηγή: Yandex.com

Για τους αναγνώστες που ίσως να μη το γνωρίζουν, οι δορυφόροι δεν έχουν τη δυνατότητα στοχευμένων εκπομπών. Απλώς εκπέμπουν τα σήματα τους προς τη γη, στο σημείο όπου βρίσκονται κάθε φορά. Άρα εάν κάποιος γνωρίζει ποιοι είναι οι δορυφόροι ενδιαφέροντος, μπορεί να στρέψει εκεί τη κεραία του και να λάβει οτιδήποτε εκπέμπουν. Κάποια είδη επικοινωνίας δεν είναι κρυπτογραφημένα (π.χ. φαξ, τηλέφωνα, κτλ.) και άρα η επεξεργασία που απαιτείται είναι ελάχιστη. Ωστόσο, άλλα (όπως διαδικτυακές επικοινωνίες, στρατιωτικοί ασύρματοι, κτλ.) είναι κρυπτογραφημένα και τα τμήματα κρυπτανάλυσης κάθε υπηρεσίας πληροφοριών εργάζονται με μαθηματικούς, προγραμματιστές, και άλλους επιστήμονες για να τα αποκρυπτογραφήσουν όπου αυτό είναι εφικτό. Ωστόσο, καθώς οι δορυφόροι είναι σε τροχιά, κάθε υπηρεσία χρειάζεται ένα παγκόσμιο δίκτυο από τέτοιους σταθμούς για να μπορεί να «ακολουθεί» τους δορυφόρους ενδιαφέροντος, αλλά και όσους είναι σε τροχιά που δεν περνούν επάνω από κάποιο σταθμό.

Πηγή: Miscellaneous-Land.over-blog.net (επεξεργασμένη)

Η δομή του σταθμού είναι αρκετά απλή. Έχει μία κεντρική πύλη, 13 δορυφορικές κεραίες ώστε να μπορεί να λαμβάνει πολλαπλές δορυφορικές εκπομπές ταυτόχρονα, και τα αντίστοιχα κτήρια για επεξεργασία, κρυπτανάλυση (όταν υπάρχουν κρυπτογραφημένες επικοινωνίες), και εκμετάλλευση των υπεκλαπέντων επικοινωνιών. Βλέπετε παρακάτω τα σημεία αυτά λίγο καλύτερα από πρόσφατη αεροφωτογραφία.

Πηγή: Wikipedia.org

Το Μάρτιο του 2004 ο γαλλικός τηλεοπτικός σταθμός «France 2» επισκέφθηκε την εν λόγω υποδομή και από εκεί μπορούμε να έχουμε μία ακόμη πιο ολοκληρωμένη εικόνα. Βλέπετε για παράδειγμα τη πύλη εισόδου της υποδομής από δορυφορική απεικόνιση, αεροφωτογραφίες, και επίγειες λήψεις παρακάτω.

Πηγή: Yandex.com, Wikipedia.org, France 2 (επεξεργασμένη)

Όπως βλέπετε παραπάνω, η υποδομή διαθέτει έξωθεν της κεντρικής πύλης ένα μεγάλο χώρο στάθμευσης με χωρητικότητα δεκάδων οχημάτων. Ωστόσο, μελετώντας παλαιές δορυφορικές λήψεις συνήθως παρατηρούμε περί τα 20 οχήματα να σταθμεύουν συνήθως εκεί. Εντός της υποδομής υπάρχουν λευκά βαν και μικρά λεωφορεία για τη μετακίνηση των εργαζομένων. Αυτό είναι ορατό και από την ακόλουθη ανάλυση που παρουσιάζει το πρώτο κτήριο που συναντά κανείς εντός της υποδομής.

Πηγή: Yandex.com & Wikipedia.org (επεξεργασμένη)

Το επόμενο κτήριο καθώς προχωρά κανείς στα ενδότερα της εγκατάστασης είναι το κύριο κτήριο το οποίο χωρίζεται σε δύο τμήματα. Το μπροστινό που εικάζουμε ότι φιλοξενεί προσωπικό, γραφεία, και λοιπές εγκαταστάσεις, και το πίσω μέρος που αποτελεί ένα κέντρο δεδομένων, ή εις την Αγγλικήν γλώσσαν, ένα data center. Ανάλυση αυτής της υποδομής μπορείτε να βρείτε εδώ.

Πηγή: Yandex.com, Wikipedia.org, France 2 (επεξεργασμένη)

Σίγουρα θα παρατηρήσατε ότι όλες οι δορυφορικές κεραίες έχουν μονοπάτια για εύκολη συντήρηση των καλωδιώσεων τους με τους σταθμούς επεξεργασίας των σημάτων που λαμβάνουν. Από αυτά τα μονοπάτια μπορούμε εύκολα να αναγνωρίσουμε το τρίτο κτήριο της υποδομής στο οποίο καταλήγουν όλες οι λήψεις. Εκεί υποθέτουμε βάσει αυτού ότι θα βρίσκεται κυρίως τεχνικός εξοπλισμός για την αρχική λήψη και επεξεργασία των σημάτων, όπως επίσης και το χειρισμό των θέσεων των κεραιών καθώς όλες οι ρυθμιζόμενες ώστε να μπορούν να αλλάζουν θέσεις για να λαμβάνουν σήματα από τους επιλεγμένους δορυφόρους. Όλα αυτά είναι καλύτερα ορατά στη συνέχεια.

Πηγή: Yandex.com, Wikipedia.org, France 2 (επεξεργασμένη)

Η βάση διαθέτει δύο μικρότερα κτήρια τα οποία εικάζουμε ότι χρησιμοποιούνται για μονάδες υποστήριξης. Ειδικά το κτήριο που παρατηρούμε στα αριστερά φαίνεται ότι διαθέτει κάποιο σύστημα ψύξης και υπόγεια καλωδίωση άρα ίσως να φιλοξενεί γεννήτριες ηλεκτροδότησης για τις άλλες εγκαταστάσεις.

Πηγή: Yandex.com, Wikipedia.org, SudOuest.fr (επεξεργασμένη)

Έπειτα έχουμε ένα ενδιαφέρον σημείο εντός της βάσεως. Προσωπικά δε γνωρίζουμε τι μπορεί να είναι αυτή η υποδομή. Εάν γνωρίζετε γράψτε μας εις τα σχόλια του άρθρου μας. Τη βλέπετε καλύτερα εδώ.

Πηγή: Yandex.com & Wikipedia.org (επεξεργασμένη)

Για το τέλος αφήσαμε ίσως το πιο ενδιαφέρον. Η φωτογραφία που βλέπετε στο κάτω μέρος προέρχεται από έναν Γάλλο όπου βρέθηκε εκεί με το αερόστατο του το 2012, ενώ η αεροφωτογραφία από το Wikipedia προέρχεται από το 2013. Ωστόσο, η φωτογραφία από το Yandex είναι από το 2017. Αυτό που παρατηρούμε εις τη φωτογραφία του Yandex είναι ότι υπάρχει και μία νέα υποδομή, ένα ακόμη κτήριο, άρα μπορούμε να καταλήξουμε ότι αυτή κατασκευάστηκε κάποια στιγμή κατά το διάστημα 2013 έως το 2017.

Πηγή: Yandex.com & Wikipedia.org (επεξεργασμένη)

Εις τας ημέρας μας ο ρόλος του SIGINT αποτελεί μία εκ των σπουδαιοτέρων πηγών πληροφοριών, και γι’αυτό βλέπουμε ακόμα και μικρές χώρες να αναπτύσσουν τέτοια προγράμματα συλλογής πληροφοριών. Για τη Γαλλία και τη DGSE ασφαλώς, αυτό δεν είναι κάτι νέο καθώς ο σταθμός αυτός λειτουργεί εδώ και παραπάνω από δύο δεκαετίες προσφέροντας στα γαλλικά αρχάς σημαντικές πληροφορίες ώστε να προλαμβάνουν απειλές προς το κράτος και να παρέχουν πληροφορίες εις τη πολιτικήν ηγεσίαν που της επιτρέπει να λαμβάνει πολιτικάς αποφάσεις με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση καθώς γνωρίζει εκ των προτέρων τις θέσεις των εταίρων της.

#DGSE #Σταθμός #SIGINT #στο #Ντομ #της #Γαλλίας

Tο βρηκαμε εδω


Like it? Share with your friends!

0

What's Your Reaction?

hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
fail fail
0
fail
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win
admin

0 Comments

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Share