Το νέο αρχηγείο της ΜΙΤ – Commandos.gr

1 min


0

Το άρθρο αυτό αποτελεί έργο συλλογικής εργασίας υπό το «Πρόγραμμα ΕΝΥΩ».

Τον Ιανουάριο του 2020 άνοιξε το νέο αρχηγείο της τουρκικής MIT (Millî İstihbarat Teşkilatı, Εθνικός Οργανισμός Πληροφοριών) το οποίο παρότι έλαβε κάποια μικρή δημοσιότητα, δεν εντοπίσαμε κάποια περαιτέρω ανάλυση του, ή έστω γεωεντοπισμό του από το ελληνόφωνο διαδίκτυο. Κατ’επέκταση, το άρθρο αυτό αποτελεί μία εισαγωγή σε αυτή τη μεγάλη υποδομή της MIT που σήμερα λειτουργεί εις τη περιοχή Bağlıca του Ετιμεσγκούτ της Άγκυρας και μπορείτε να τη μελετήσετε και μόνοι σας εις τας συντεταγμένας 39°54’24.2″N 32°40’00.9″E, ή μέσω αυτού του συνδέσμου προς την υπηρεσία Google Maps.

Πηγή: Twitter.com/Ozkok_A

Η τεράστια αυτή υποδομή έχει έκταση μεγαλύτερη των 500 στρεμμάτων και έχει ήδη αποκτήσει το ψευδώνυμο «Kale» (μετάφραση: Φρούριο) εις τας τουρκικάς υπηρεσίας. Η μοναδική αποστολή της είναι να στεγάζει τη MIT αποτελώντας το νέο της αρχηγείο. Σύμφωνα με την εφημερίδα Al-Monitor η οποία συνομίλησε με ανώτατα στελέχη της MIT και εξακρίβωσε τις πληροφορίες, το κόστος της υποδομής αυτής ανέρχεται στα $135-$140 εκατομμύρια και η βασική αιτία ήταν πρώτον οι συνεχώς αυξανόμενες αρμοδιότητες της MIT (υποκλοπές, ανάλυση δορυφορικών λήψεων, χειρισμός drone, στρατολόγηση και χρήση κατασκόπων, αρπαγές, κτλ.) και δεύτερον, ότι τα υπάρχοντα κτήρια της δεν είχαν επαρκή μέτρα ασφαλείας οδηγώντας σε πολλά περιστατικά διαρροών διαβαθμισμένων πληροφοριών. Προτού μελετήσουμε τις δορυφορικές λήψεις, σας προτείνουμε να δείτε το παρακάτω βίντεο παρουσίασης της υποδομής που δημοσίευσε ή ίδια η MIT.

Όπως βλέπετε είναι μία τεράστια υποδομή και άρα μία εκτενής ανάλυση όλων των επιμέρους χαρακτηριστικών της θα απατούσε πολύ περισσότερο χρόνο και χώρο απ’ότι προσφέρει το παρόν άρθρο. Ωστόσο, θα δούμε κάποια σημαντικά χαρακτηριστικά της που είναι σίγουρα άξια αναφοράς. Εάν θέλετε μία εις βάθος ανάλυση συγκεκριμένων χαρακτηριστικών της υποδομής, γράψτε μας για να εμβαθύνουμε σε αυτά.

Πηγή: Google.com (επεξεργασμένη)

Σε αυτό το χώρο παλαιότερα βρίσκονταν πεδίο βολής των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας. Ωστόσο, από το 2014-2015 ξεκίνησε η κατασκευή της υποδομής που μελετάμε εδώ. Επίσημα, αυτό το έργο ήταν ένα εκ των σχεδίων αναβάθμισης της ΜΙΤ από τον διοικητή της, τον Χακάν Φιντάν. Κατέθεσε αυτό το σχέδιο το 2010 με στόχο να παραδώσει τα παλαιότερα κτήρια της ΜΙΤ εις το ΤΟΚΙ, τη Διεύθυνση Πολεοδομίας της Τουρκίας, ώστε να μειώσει το κόστος και να μεταφέρει όλα τα μικρότερα γραφεία εκεί.

Πηγή: Google.com (επεξεργασμένη)

Όπως βλέπετε παραπάνω στο κεντρικό μέρος της υποδομής η ανάπτυξη του που ξεκίνησε το 2015. Με δεδομένη την αποστολή της υποδομής, θεωρούμε ότι η MIT θα είχε λάβει στοιχειώδη αντίμετρα όπως απόκρυψη υποδομών κατά τη διέλευση φωτογραφικών δορυφόρων. Αυτό φαίνεται και με το ότι το διάστημα Ιούλιος-Νοέμβριος 2015 έγιναν οι κατασκευές των θεμελίων και υπογείων της υποδομής και όλες οι δορυφορικές λήψεις από δωρεάν υπηρεσίες, όπως το Google Earth, έχουν αφαιρεθεί. Ωστόσο, θα βρείτε σχετικές καταγραφές σε επί πληρωμή δορυφορικές υπηρεσίες. Αυτό δίνει μία καλή εικόνα των υπογείων εγκαταστάσεων του αρχηγείου, αλλά και των μέτρων προστασίας της MIT. Θα παρατηρήσετε το ίδιο και με τη κατασκευή των ευαίσθητων κτηρίων το διάστημα Δεκέμβριος 2015 έως Ιούλιος 2016. Κάτι που θεωρούμε ενδιαφέρον είναι ότι έχει γίνει μία μεγάλη υπόγεια εγκατάσταση με σύστημα εξαερισμού σε όλη την έκταση της υποδομής, και αρκετά υπόγεια τούνελ ανάμεσα στα διαφορετικά κτήρια.

Πηγή: Google.com & AlaTurkaOnline.com (επεξεργασμένη)

Παραπάνω βλέπετε τη κεντρική πύλη της υποδομής από το βίντεο προώθησης της εγκατάστασης. Το αρχηγείο ευρίσκεται εις το κέντρο του χώρου και η κεντρική αυτή πύλη είναι 800 μέτρα μακριά από το αρχηγείο. Αν και σίγουρα αυτή είναι η πύλη για επίσημες επισκέψεις, τελετές, κτλ. Φαίνεται ότι για το προσωπικό η συνηθισμένη πύλη βρίσκεται ανατολικά της υποδομής, και μόλις 400 μέτρα από το γενικό χώρο στάθμευσης. Έξω από αυτή τη πύλη έχει δύο χώρους στάθμευσης με σήμανση θέσεων για 32 και 48 οχήματα αντίστοιχα, και ένα χώρο δίχως σήμανση. Επίσης, πίσω από τη πύλη υπάρχει και ένας άλλος χώρος για οχήματα που κινούνται εντός της υποδομής.

Πηγή: Google.com (επεξεργασμένη)

Ο βασικός εξωτερικός (διότι υπάρχει και υπόγειος) χώρος στάθμευσης οχημάτων βρίσκεται πίσω από τα κτήρια του αρχηγείου και αποτελείται από 2640 θέσεις στάθμευσης, όλες με σήμανση για τα οχήματα. Αυτό πέραν των χώρων στάθμευσης που έχουν έξωθεν τους το κάθε ένα από τα κτήρια του αρχηγείου. Αυτό μας δίνει μία εικόνα για το πόσο προσωπικό μπορεί να φιλοξενήσει αυτή η εγκατάσταση.

Πηγή: Google.com (επεξεργασμένη)

Όλα τα κτήρια του αρχηγείου συνδέονται υπογείως, και ανάμεσα στα δύο μεγαλύτερα εξ’αυτών συναντάμε το μεγάλο συνεδριακό χώρο της MIT. Είναι ο χώρος στον οποίο έκανε την ομιλία του και ο Πρόεδρος Ερντογάν κατά τα εγκαίνια της υποδομής τις αρχές του 2020. Βλέπετε το σημείο καλύτερα στις παρακάτω φωτογραφίες.

Πηγή: Google.com, Zoom.earth & AlaTurkaOnline.com (επεξεργασμένη)

Στην ακόλουθη φωτογραφία από τη τουρκική σελίδα «TRT Haber» βλέπετε μία ακόμα οπτική γωνία στην οποία φαίνεται καλύτερα και ο σχεδιασμός της υποδομής με υψώματα από χώμα και διακυμάνσεις στο υψόμετρο των διαφόρων υποδομών ώστε να μην είναι ορατές από το δρόμο και τα κτήρια των γύρω περιοχών.

Πηγή: TRTHaber.com

Ένα μεγάλο μέρος των κτηρίων δε χρησιμοποιείται αλλά η ΜΙΤ ήδη εργάζεται ώστε να επεκταθεί στις ηλεκτρονικές υποκλοπές και κυβερνοκατασκοπεία, και έχει στόχο να μεταφέρει και την ακαδημία της σε αυτό το νέο αρχηγείο. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τον διοικητή της, Χακάν Φιντάν, εκεί θα εκτελούνται πλέον όλες οι ευαίσθητες συνεδριάσεις για αποφυγή διαρροών. Εάν γνωρίζετε περισσότερα ή θέλετε να κάνουμε μία πιο αναλυτική μελέτη επιμέρους χαρακτηριστικών της υποδομής, γράψτε μας στα σχόλια του άρθρου.

#Το #νέο #αρχηγείο #της #ΜΙΤ

Tο βρηκαμε εδω


Like it? Share with your friends!

0

What's Your Reaction?

hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
fail fail
0
fail
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win
admin

0 Comments

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Share