CIA: Η μυστική βάση UAV στο Ντίρκου του Νίγηρα – Commandos.gr

2 min


0

Με την άνοδο της ισλαμικής τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΣ) στη Βόρειο Αφρική, η CIA (Central Intelligence Agency, Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών) είχε πάρει έγκριση από τον τότε Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Χουσεΐν Ομπάμα για δημιουργία μυστικών υποδομών για το τμήμα αντιτρομοκρατίας της στη Βόρειο Αφρική, σε συνεργασία με τα τοπική έθνη, για εξουδετέρωση στόχων υψηλής αξίας. Σήμερα η CIA λειτουργεί τρεις τέτοιες βάσεις εις το Νίγηρα, και μία εξ’αυτών θα δούμε και εμείς στο άρθρο μας. Τη βάση του Ντίρκου που αποτελεί από τις πιο σημαντικές εκ των τριών.

Πηγή: Blogs.plymouth.ac.uk

Τη βάση αυτή θα τη βρείτε εις τας συντεταγμένας 18°58’05.5″N 12°52’10.8″E το οποίο εάν το δείτε από την υπηρεσία Google Maps φαντάζει ως ένα ερημωμένο αεροδρόμιο αλλά αυτό είναι διότι φαίνεται ότι το σημείο αυτό δεν έχει ανανεωθεί σε αυτή την υπηρεσία της Google, πιθανότατα βάσει αιτήσεως της κυβερνήσεως των ΗΠΑ για να προστατέψει τας μυστικάς δράσεις της CIA. Ενδεικτικά, βλέπετε παρακάτω το πως φαίνεται το σημείο αυτό στο Google Maps.

Πηγή: Google.com

Με χρήση άλλων δορυφορικών πηγών (όπως είχαμε δείξει εις το άρθρο μας «GEOINT: Υπηρεσία δορυφορικών φωτογραφιών SatellitesPro») βλέπουμε μία πολύ διαφορετική εικόνα. Ενδεικτικά, βλέπετε μία πιο αντιπροσωπευτική απεικόνιση της περιοχής παρακάτω.

Πηγή: Satellites.pro

Τι είναι όμως αυτή η υποδομή και γιατί επιλέχθηκε από τη CIA ως κατάλληλο σημείο για βάση UAV (Unmanned Aerial Vehicles, Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα); Υπό τη κυβέρνηση Ομπάμα η CIA ξεκίνησε ένα παγκόσμιας εμβέλειας πρόγραμμα εξουδετέρωσης τρομοκρατών με drones το οποίο λειτουργεί μέχρι και σήμερα (έμπρακτα παραδείγματα από αυτό έχουμε αναλύσεις εις τα άρθρα μας «Η εξουδετέρωση του Αμπντελμαλέκ Ντρουκντέλ στο Μάλι» και «Η επιχείρηση εξουδετέρωσης του Κ. Σολεϊμανί»). Αυτή η πολιτική έχει λάβει ανά τα χρόνια σκληρές κριτικές καθώς μετατρέπει τη CIA από υπηρεσία πληροφοριών σε στρατιωτική υπηρεσία, και μάλιστα με πολύ πιο «χαλαρούς» κανόνες εμπλοκής. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση Τραμπ συνέχισε και επέκτεινε αυτή τη πολιτική αντιτρομοκρατίας της CIA και μία από αυτές τις επεκτάσεις ήτο και η βάση του Ντίρκου.

Πηγή: Google.com

Όπως βλέπετε παραπάνω, η βάση αυτή ευρίσκεται εις το βόρειο μέρος του Νίγηρα, κοντά στα σύνορα με Λιβύη και Αλγερία. Αυτό δεν είναι τυχαίο ασφαλώς, καθώς ένα από τα μειονεκτήματα των σύγχρονων UAV είναι η εμβέλεια τους. Άρα με μία βάση σε αυτό το σημείο η CIA είναι σε θέση να στέλνει UAV τόσο για συλλογή πληροφοριών (βίντεο, φωτογραφίες, υποκλοπές επικοινωνιών, κτλ.), όσο και για εξουδετερώσεις στόχων υψηλής αξίας, μέσα σε ελάχιστο χρόνο τόσο στο Νίγηρα, όσο και στη Λιβύη και την Αλγερία, ακόμη και στο Μάλι εάν χρειαστεί.

Πηγή: Mapio.net

Κάπως έτσι, επιλέχθηκε αυτό το μικρό τοπικό αεροδρόμιο στο Ντίρκου, μέσα στην έρημο Σαχάρα, το οποίο έχει και ένα μικρό πολιτικό αεροδρόμιο με ένα αεροδιάδρομο μήκους 1.6 χιλιομέτρων και ένα κτήριο τα οποία τα βλέπετε καλύτερα στις παραπάνω και παρακάτω φωτογραφίες.

Πηγή: Google.com & NYTimes.com (επεξεργασμένη)

Έπειτα από συμφωνία της CIA με τις τοπικές αρχές με άγνωστο αντάλλαγμα, τους δόθηκε έγκριση τα τέλη του 2017 και κάπως έτσι είδαμε πολλά «πολιτικά» ιδιωτικά αεροσκάφη από τις ΗΠΑ να φτάνουν εκεί, όπως επίσης και μονάδες ειδικών δυνάμεων από τις τοπικές βάσεις των ΗΠΑ στο Νίγηρα.

Πηγή: Mapio.net

Μέσα σε μόλις δύο μήνες, τις αρχές του Φεβρουαρίου του 2018, το αεροδρόμιο ήδη είχε επεκταθεί με τις ακόλουθες υποδομές που στο χάρτη του αεροδρομίου δηλώθηκαν ως υποδομές στρατιωτικού τύπου υπό τη διοίκηση της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, είναι ένα εργοτάξιο με οχήματα για χωματουργικές εργασίες και κάποια προσωρινά αντίσκηνα.

Πηγή: NYTimes.com

Το Μάρτιο του 2018, μέσα σε μόλις ένα μήνα, φάνηκε η πρώτη υποδομή που αρχίζει να θυμίζει στρατιωτική βάση. Συγκεκριμένα αυτό που βλέπετε είναι μία περίφραξη με ενισχυμένους σάκους από άμμο, γνωστοί ως Hesco, με μήκος 690 μέτρα και πλάτος 515 μέτρα. Εσωτερικά, υπάρχει ακόμα μία περίφραξη με Hesco όπως βλέπετε και μόνοι σας. Θα ήτο λογικό να υποθέσουμε ότι αυτό είναι η ασφαλής ζώνη της υποδομής. Η φωτογραφία στα δεξία δεν είναι από το συγκεκριμένο σημείο, απλά ως ενδειτικό στοιχείο του πως κατασκευάζονται αυτές οι περιφράξεις σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ.

Πηγή: NYTimes.com & WireMeshFence.com (επεξεργασμένη)

Αργότερα το Μάρτιο του 2018 κατασκευάστηκε το πρώτο υπόστεγο-αντίσκηνο για φιλοξενία ενός μη επανδρωμένου General Atomics MQ-9 «Reaper», γνωστό και ως «Predator B», καθώς και φυλάκια περιμετρικά του αεροδρομίου.

Πηγή: Satellites.pro (επεξεργασμένη)

Το Σεπτέμβριο του 2018 έγιναν ακόμα μεγαλύτερες επεκτάσεις με το πρώτο υπόστεγο-αντίσκηνο για φιλοξενία ενός General Atomics MQ-9 «Reaper». Παρακάτω μπορείτε να δείτε λίγο καλύτερα τις υποδομές που έχει η βάση αυτή σήμερα στην εξωτερική της περίμετρο.

Πηγή: Satellites.pro (επεξεργασμένη)

Όπως βλέπετε η κεντρική πύλη διαθέτει ένα τυπικό σχεδιασμό ασφαλείας σε στρατιωτικές υποδομές των ΗΠΑ και οι δρόμοι είναι σχεδιασμένοι έτσι ώστε να χρειάζεται κάθε όχημα να κάνει μία μεγάλη διαδρομή μέχρι να φτάσει στην είσοδο της εσωτερικής περίμετρου. Με αυτό το τρόπο εάν είναι κάποια απειλή υπάρχει επαρκής χρόνος για να εξουδετερωθεί.

Πηγή: Satellites.pro (επεξεργασμένη)

Η εσωτερική περίμετρος χωρίζεται και αυτή με αμμόσακους Hesco σε τρεις τομείς. Στο χώρο του αεροδρομίου όπου είναι όλες οι εγκαταστάσεις, καθώς και τα ίδια τα UAV, και η οποία έχει άμεση πρόσβαση στον αεροδιάδρομο. Δεύτερον, ο χώρος των γραφείων, κέντρου ελέγχου, και πιθανότατα στρατώνων. Και τέλος, ο χώρος υλικοτεχνικής υποστήριξης. Όπως βλέπετε οι δομές είναι έτσι ώστε οι πιο ευαίσθητοι χώροι να είναι στο πιο εσωτερικό μέρος της βάσης.

Πηγή: Satellites.pro (επεξεργασμένη)

Στη συνέχεια μπορείτε να δείτε πιο καθαρά τα υπόστεγα που φιλοξενούν τα επιθετικά και κατασκοπευτικά UAV της CIA τα οποία έχουν άμεση πρόσβαση στο διάδρομο προσγείωσης-απογείωσης του πολιτικού αεροδρομίου.

Πηγή: Satellites.pro (επεξεργασμένη)

Αξίζει να αναφέρουμε ότι μία τέτοια υποδομή απαιτεί και μεγάλες ανάγκες σε προσωπικό. Ίσως αυτό να εξηγεί μία νέα συνοικία με παρόμοια περίφραξη που βλέπουμε να βρίσκεται μερικές εκατοντάδες μέτρα από το αεροδρόμιο. Ωστόσο, αυτό δε μπορέσαμε να το επιβεβαιώσουμε και έτσι δε θα το αναλύσουμε περαιτέρω.

Πηγή: Satellites.pro (επεξεργασμένη)

Σήμερα η βάση αυτή συνεχίζει να μεγαλώνει και αναπτύσσεται με τη τελευταία της εξέλιξη να είναι από τις 6 Μαΐου του 2020 όπου καταγράφηκαν οκτώ συσκευασίες όμοιες με εκείνες στις οποίες αποστέλλονται τα General Atomics MQ-9 «Reaper» να έχουν καταφτάσει στο χώρο υλικοτεχνικής υποστήριξης. Η φωτογραφία που παραθέτουμε δεν είναι από το συγκεκριμένο σημείο, είναι απλά για να παρουσιάσει πως είναι αυτά τα κουτιά μεταφοράς των συγκεκριμένων UAV.

Πηγή: Twitter.com/obretix & Forum.bharat-rakshak.com (επεξεργασμένη)

Μέχρι σήμερα δεν είναι γνωστές οι μυστικές επιχειρήσεις της CIA από αυτή την υποδομή, αλλά στελέχη της CIA και της κυβερνήσεως του Νίγηρα επιβεβαίωσαν εις την εφημερίς «New York Times» ότι πράγματι η υποδομή φιλοξενεί υποδομές, προσωπικό, και υλικό της CIA, χωρίς οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνση. Εάν γνωρίζετε περισσότερα γράψτε μας στα σχόλια του άρθρου μας.

#CIA #μυστική #βάση #UAV #στο #Ντίρκου #του #Νίγηρα

Tο βρηκαμε εδω


Like it? Share with your friends!

0

What's Your Reaction?

hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
fail fail
0
fail
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win
admin

0 Comments

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Share