Μοσάντ, ΜΙΤ και οι Ελληνικοί S-300 – Commandos.gr

2 min


0

Το άρθρο αυτό αποτελεί έργο συλλογικής εργασίας υπό το «Πρόγραμμα ΕΝΥΩ». Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως τους cobra και defence greek για την έρευνα τους.

Από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 η Ελλάδα είχε προσθέσει στο οπλοστάσιο της ένα προηγμένο σύστημα αεράμυνας από τη Ρωσία. Το πυραυλικό σύστημα S-300 PMU-1 (ή στα κυριλλικά С-300 ПМУ-1), γνωστό εντός του ΝΑΤΟ υπό το αναγνωριστικό SA-20 με κωδικό όνομα «Gargoyle». Αυτή η αγορά ανέβασε εντυπωσιακά το πήχη της ελληνικής αεράμυνας στη περιοχή, και ασφαλώς έκανε τη Τουρκία να ανησυχεί έντονα καθώς εγνώριζε ότι το σύστημα αυτό ήταν σε θέση να καταρρίψει όλα τα αεροσκάφη που διέθετε στη πολεμική της αεροπορία, καθώς και κάποιους πυραύλους. Όπως αντιλαμβάνεστε, η συλλογή πληροφοριών σχετικά με το σύστημα S-300 της Ελλάδος ήταν υψίστης σημασίας για τη τουρκική MIT (Millî İstihbarat Teşkilatı, Εθνικός Οργανισμός Πληροφοριών), αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.

Πηγή: AA.com.tr

Ασφαλώς, από τη πλευρά της Τουρκίας η στοχοποίηση των ελληνικών S-300 από τη MIT είναι ξεκάθαρη. Γιατί όμως να εμπλακεί και η ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών, η Μοσάντ, σε αυτό; Ο λόγος είναι ότι εκείνη τη περίοδο η Ρωσία είχε ανοίξει διάλογο με το Ιράν για πώληση του συστήματος αεράμυνας S-300. Το Ιράν εδώ και δεκαετίες αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για το κράτος του Ισραήλ, και έτσι η ισραηλινή Μοσάντ είχε δώσει τεράστιο βάρος στο να βρίσκεται ένα βήμα εμπρός από αυτή τη πιθανή αγορά που θα αποτελούσε τεράστιο πλήγμα στις ικανότητες της πολεμικής αεροπορίας του Ισραήλ. Το Σεπτέμβριο του 2008, στην εφημερίδα «The Jerusalem Post» διαβάζουμε το παρακάτω απόσπασμα από τον ισραηλινό εκδότη και αμυντικό αναλυτή Ιακώβ Κατζ, που τον βλέπετε και στη συνέχεια.


«Το Ιράν αγόρασε ένα τεράστιο αριθμό αντιαεροπορικών πυραύλων από τη Ρωσία, μερικοί εκ των οποίων, σύμφωνα με πηγές στη Μοσάντ, είναι S-300, που θεωρούνται από τους πιο προηγμένους στο κόσμο. Οι πύραυλοι έχουν αναπτυχθεί γύρω από το Μπουσέχρ και άλλους στρατηγικούς στόχους»


Πηγή: JPost.com

Και ακολουθώντας τις κάπως επιθετικές τακτικές που ακολουθεί η Μοσάντ σε πολλές μυστικές δράσεις της, δεν έμεινε μόνο εκεί. Στις 24 Ιουλίου του 2009, μία ομάδα πειρατών κατέλαβε το πλοίο «MV Arctic Sea» στη Σουηδία και συνέχισε να κρατάει το πλήρωμα ομήρους μέχρι τις 17 Αυγούστου του 2009, όταν το ρωσικό πολεμικό ναυτικό έκανε επιχείρηση ανακατάληψης. Παρότι ακόμα υπάρχει ένα πέπλο μυστικότητος γύρω από το τι έγινε αυτές τις τρεις εβδομάδες, πολλές έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι ήταν μία μυστική δράση της Μοσάντ καθώς γνώριζε ότι στο πλοίο μεταφέρονταν κρυφά πύραυλοι S-300 προς το Ιράν, και η Μοσάντ είχε πληρώσει και εκπαιδεύσει κάποιους πειρατές ώστε να υποκλέψουν σημαντικές πληροφορίες για τους πυραύλους κατά τη μεταφορά τους από τη Σουηδία στο Ιράν. Παραθέτουμε ένα απόσπασμα τη ρωσική εφημερίδα «Novaya Gazeta» παρακάτω.


«Το αλγερινό εμπορικό πλοίο Arctic Sea κατελήφθη από πειρατές και χάθηκαν τα ίχνη του για τρεις εβδομάδες μέχρι που ανακαταλήφθηκε από το ρωσικό πολεμικό ναυτικό ανοικτά της Δυτικής Αφρικής και μετέφερε πυραύλους X-55 και αντιαεροπορικά S-300 προς το Ιράν, και οι πειρατές δρούσαν βάσει εντολών της ισραηλινής Μοσάντ.»


Πηγή: RFERL.org

Αξίζει να αναφέρουμε σε αυτό το σημείο, ότι όπως γνωρίζουμε σήμερα, μυστικά η Ρωσία είχε κάνει συμφωνία πώλησης των S-300 στο Ιράν το 2005. Ωστόσο, λόγω όλων των παραπάνω, στις 22 Σεπτεμβρίου του 2010 ο Ρώσος Πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ υπέγραψε δημόσια απαγόρευση της παροχής του συστήματος S-300 στο Ιράν, μόλις τρεις μήνες αργότερα είδαμε κάτι ενδιαφέρον. Σε στρατιωτική παρέλαση στη Τεχεράνη του Ιράν το Νοέμβριο του 2010 έκαναν την εμφάνιση του συστήματα αεράμυνας S-300 αλλά το Ιράν δήλωσε ότι δεν ήταν ρωσικά, αλλά ένα δικό του σύστημα. Εν τέλει, το 2016 η Ρωσία είπε ότι δεν απαγορεύει πλέον τη πώληση τους και μπορεί πλέον να παρέχει το προηγμένο αυτό σύστημα αεράμυνας στο Ιράν.

Πηγή: QZ.com

Οπότε, έχουμε δύο υπηρεσίες πληροφοριών που αναζητούν πληροφορίες για το ίδιο σύστημα αεράμυνας, αλλά με διαφορετικά κίνητρα. Έτσι, δε μας φάνηκε περίεργο όταν εντοπίσαμε ένα πολύ ενδιαφέρον μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που είχε διαρρεύσει από τη σελίδα WikiLeaks. Ήταν ένα μήνυμα εσωτερικής αλληλογραφίας της εταιρίας Stratfor από το 2013 (περισσότερα για αυτή την εταιρία στο άρθρο μας «Κριτική: Υπηρεσία Stratfor»). Συγκεκριμένα, ο υπάλληλος της Stratfor Ρέβα Μπάλα, είχε μόλις ολοκληρώσει μία συνάντηση με μία πηγή του, και έστελνε στο προϊστάμενο του το τι πληροφορίες έμαθε από αυτή τη συνάντηση. Για λόγους ασφαλείας, (όπως και οι κρατικές υπηρεσίες πληροφοριών), δεν αναφέρει το όνομα του στην εσωτερική επικοινωνία. Η πηγή περιγράφεται ως εξής.

Δημοσίευση πληροφοριών:Όχι, πρώτα επιβεβαιώστε μαζί μου
Αναφορά πηγής:Όχι
Περιγραφή πηγής:Κωδικό όνομα MX301, πρώην αστυνομικός του Μεξικό, στρατιωτικός αναλυτής Λατινικής Αμερικής, συγγραφέας για αναλύσεις του Jane’s
Αξιοπιστία πηγής:Α
Εγκυρότητα πληροφορίας:1
Πηγή: Prod.radio1.be

Η επικοινωνία αυτή αφορούσε μία σειρά από διαφορετικά θέματα, όπως το πως η Γεωργία θέλει να αγοράσει νέα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, κάποιες συμφωνίες κάτω από το τραπέζι που έκαναν στρατιωτικοί στο Μεξικό, ανταλλαγές πληροφοριών ανάμεσα σε Ισραήλ και Ρωσία, κ.ά. Ωστόσο, αυτό που είναι σχετικό με το άρθρο μας ήταν το ακόλουθο απόσπασμα από την εν λόγω επικοινωνία.


«Τον ρώτησα για τους S-300 (η πηγή αυτή παρακολουθεί στενά τις αμυντικές αγορές για το Jane’s). Δε πιστεύει ότι οι Ρώσοι θα το δώσουν στους Ιρανούς. Ωστόσο, είπε… Το Ισραήλ και η Τουρκία συνεργάζονται πολύ στενά για τους S-300. Μου εξήγησε πως περίπου 8 χρόνια πριν η Ρωσία πούλησε τους S-300 στην Ελλάδα για μία βάση στη Κρήτη (η οποία εικάζεται ότι προστάτευε τη Κύπρο), η Ρωσία τα είχε μεταφέρει με αεροπλανοφόρο ώστε να μη μπορέσει η Τουρκία να τα βυθίσει. (είχε φασαρία και ίσως να μην άκουσα καλά κάποια πράγματα).

Η ουσία όσων έλεγε ήταν ότι η Τουρκία προσπαθεί να συλλέξει πληροφορίες για τους S-300 από την εποχή της πώλησης στη Κρήτη και μοιράζεται πληροφορίες σχετικές με τους S-300 με τους Ισραηλινούς για να εξασφαλίσουν ότι θα έχουν ένα πλεονέκτημα έναντι του Ιράν εάν το Ιράν τους αγοράσει από τους Ρώσους.»


Πηγή: SputnikNews.gr

Βάσει αυτών των νέων πληροφοριών εκείνης της περιόδου, δε θα ήτο παράλογο να υποθέσουμε ότι η στενή συνεργασία ανάμεσα σε Ισραήλ και Ελλάδα ίσως να χρησιμοποιούντο και ως μανδύας κάλυψης κατασκοπευτικών δράσεων του Ισραήλ στους ελληνικούς S-300. Ενδεικτικά, στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης αναφέρεται το ακόλουθο αναφορικά με τις στρατιωτικές σχέσεις των δύο χωρών από εκείνο το διάστημα.


«Ισραήλ-Ελλάδα με κοινό εχθρό την Τουρκία, προχωράνε σε συμφωνία διμερούς αμυντικής και στρατιωτικής συνεργασίας, όπου προβλέπονται προγράμματα εκπαίδευσης προσωπικού, ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών και διεξαγωγή κοινών στρατιωτικών ασκήσεων»


Πηγή: Blog.lefkada-rentals.com

Και ίσως ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι ότι το διάστημα εκείνο, συγκεκριμένα στις 28 Μαΐου έως 12 Ιουνίου του 2008 διεξήχθη η στρατιωτική άσκηση «Glorious Spartan» πολύ κοντά στη θέση κάποιων εκ των ελληνικών S-300, νοτιοανατολικά της Κρήτης. Στην άσκηση συμμετείχε και η πολεμική αεροπορία του Ισραήλ. Το πιο ενδιαφέρον όμως ήτο το σενάριο άσκησης στο οποίο συμμετείχε το Ισραήλ, το όποιο ήταν αεροπορική επίθεση στο Ιράν. Με δεδομένο ότι η Ελλάδα διέθετε στο σημείο αεράμυνα με S-300, και το Ισραήλ ενδιαφέρονταν για αυτό το σύστημα όπως προαναφέραμε, ίσως το S-300 να ήταν μέρος της άσκησης ως εξομοίωση του συστήματος αεράμυνας του Ιράν, όπως επίσης, ίσως η άσκηση να ήτο μία κάλυψη για μυστική επιχείρηση συλλογής πληροφοριών για το σύστημα S-300 από τη Μοσάντ και τη MIT.


Αυτό έγινε αρκετά ξεκάθαρο πιο πρόσφατα, το 2015, όταν διέρρευσε στο τύπο ότι έπειτα από αίτημα των ΗΠΑ, η Ελλάδα δέχθηκε να κάνει εξομοίωση της αεράμυνας του Ιράν σε άσκηση με το Ισραήλ χρησιμοποιώντας το σύστημα S-300 της Κρήτης. Παραθέτουμε παρακάτω το εν λόγω απόσπασμα από την εβραϊκή εφημερίδα των ΗΠΑ «Vos Iz Neias» από εκείνο το διάστημα.


«Οι πηγές μας αναφέρουν ότι ένα ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-300, που είχε πουληθεί στη Κύπρο 18 χρόνια πριν αλλά τώρα βρίσκεται στη Κρήτη, είχε ενεργοποιηθεί κατά τη διάρκεια διμερών ασκήσεων ανάμεσα στις πολεμικές αεροπορίες της Ελλάδος και Ισραήλ το διάστημα Απρίλιος-Μάιος του 2015.

Η ενεργοποίηση επέτρεψε στα μαχητικά αεροσκάφη του Ισραήλ να δοκιμάσουν πως το σύστημα «κλειδώματος στόχων» του S-300 λειτουργεί, συλλέγοντας δεδομένα για το πανίσχυρο ραντάρ ακολούθησης στόχων και πως μπορούν να το «τυφλώσουν» ή να το μπερδέψουν.

Μία πηγή από το χώρο της άμυνας στη περιοχή είπε ότι η Ελλάδα το έκανε έπειτα από αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών, το μεγαλύτερο σύμμαχο του Ισραήλ, σε τουλάχιστον μία περίπτωση πέρσι. Δεν ήταν ξεκάθαρο εάν το Ισραήλ μοιράστηκε ότι ανακάλυψε με τους συμμάχους του.

«Μέρος των ασκήσεων συμπεριελάμβανε στόχευση των ισραηλινών μαχητικών με τα ελληνικά αντιαεροπορικά συστήματα», είπε μία πηγή. Δύο άλλες πηγές αναφέρουν ότι ανάμεσα στα συστήματα που ενεργοποιήθηκαν ήταν και το S-300 της Κρήτης.

Οι πηγές μίλησαν στο πρακτορείο Reuters υπό τη συμφωνία ότι δε θα αναφερθούν ονομαστικά ή με εθνικότητα. Οι ένοπλες δυνάμεις της Ελλάδος και Ισραήλ αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν οποιαδήποτε χρήση του συστήματος S-300 κατά τη διάρκεια ασκήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο το προηγούμενο Απρίλιο-Μάιο ή τις αντίστοιχες ασκήσεις από το 2012 και 2010.»


Πηγή: VosIzNeias.com

Παρότι, ελαφρώς εκτός θέματος, φαίνεται ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται και με το νεώτερο τουρκικό σύστημα αεράμυνας S-400 όπου, όπως γνωρίζουμε, προσφάτως παρέλαβε η Τουρκία, αλλά η Ρωσία έχει ανοίξει και διάλογο για πώληση του στο Ιράν. Ως σύμπτωση, βλέπουμε μία ξαφνική βελτίωση των σχέσεων για ανταλλαγή γνώσεων και διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων ανάμεσα σε Ισραήλ και Τουρκία. Ίσως και πάλι, ο απώτερος σκοπός για το Ισραήλ να είναι η συλλογή πληροφοριών για το σύστημα S-400 που ίσως σύντομα να αποκτήσει το Ιράν.

Πηγή: CNN.gr

Δυστυχώς, από ανοικτές πηγές δεν είμεθα εις θέση να μάθουμε εάν η Μοσάντ και ΜΙΤ επέτυχαν το στόχο τους, και ούτε εντοπίσαμε κάποια αναφορά επιχειρήσεων αντικατασκοπείας από την ελληνική πλευρά για αυτές τις κατασκοπευτικές δράσεις. Θα ήτο λογικό να υποθέσουμε ότι υπήρξαν αντικατασκοπευτικές δράσεις από την ΕΥΠ (Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών), καθώς και ανάλογες μυστικές κατασκοπευτικές δράσεις από ΜΙΤ και Μοσάντ. Εάν γνωρίζετε περισσότερα επί του θέματος, γράψτε μας.

#Μοσάντ #ΜΙΤ #και #οι #Ελληνικοί #S300

Tο βρηκαμε εδω


Like it? Share with your friends!

0

What's Your Reaction?

hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
fail fail
0
fail
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win
admin

0 Comments

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Share