Οι ραδιοφωνικές εκπομπές της MIT στη Θεσσαλονίκη – Commandos.gr

1 min


0

Αυτή τη φορά θα μεταφερθούμε αρκετά χρόνια πριν, στο 1987, όταν η τουρκική MIT (Millî İstihbarat Teşkilatı, Εθνικός Οργανισμός Πληροφοριών) εκτέλεσε μία, πιθανώς, δοκιμαστική ψυχολογική επιχείρηση ραδιοφωνικών εκπομπών στην Ελλάδα, και πιο συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη.

Πηγή: TheCaller.gr

Για όσους ίσως δε το θυμούνται, το 1987 Ελλάδα και Τουρκία έφτασαν λίγο πριν το πόλεμο. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα ανακοίνωσε την εκκίνηση των γεωτρήσεων στο Αιγαίο, στα περίχωρα της Θάσου. Αμέσως οι Τούρκοι αντέδρασαν στέλνοντας το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Σισμίκ» ώστε να διεξάγει έρευνα υδρογονανθράκων στη περιοχή υπό τη συνοδεία του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας. Ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδος Ανδρέας Παπανδρέου έδωσε διαταγή βύθισης του «Σισμίκ» και αντίστοιχα, ο Τούρκος πρωθυπουργός Τουργκούτ Οζάλ δήλωσε δημόσια ότι «Εάν η Ελλάδα παρέμβει στο πλοίο μας με οποιοδήποτε τρόπο, και αυτό είναι που λέει ο Παπανδρέου, θα αντιδράσουμε με τον ίδιο τρόπο. Ως αποτέλεσμα αυτό μπορεί να είναι αιτία πολέμου. Περιμένουμε την πρώτη κίνηση από αυτούς». Εν τέλει, το ΝΑΤΟ μπήκε στη μέση ζητώντας και από τις δύο πλευρές να μην εισέλθουν σε «αμφισβητούμενα ύδατα» και να λήξει η κρίση όπως και έγινε.

Πηγή: MixaniTouXronou.gr

Αυτή η κρίση οδήγησε σε ένα πολύ ενδιαφέρον γεγονός ψυχολογικής επιχείρησης της MIT στη Θεσσαλονίκη, ανάμεσα σε άλλα. Ενώ οι δύο χώρες εβρίσκετο εις το ζενίθ της κρίσεως που προαναφέραμε, το πρωί της Παρασκευής 27 Μαρτίου του 1987 έγινε κάτι πολύ ενδιαφέρον. Ξαφνικά, στο μεγαλύτερο μέρος της Θεσσαλονίκης εμφανίστηκαν δύο νέοι ραδιοσταθμοί εις τας συχνότητας 92 MHz και 106 MHz αντίστοιχα. Και οι δύο εξέπεμπαν για 5 ημέρες (έως τη Τετάρτη 1 Απριλίου του 1987) τουρκικά τραγούδια.

Πηγή: Medium.com

Μη επιβεβαιωμένες πηγές αναφέρουν ότι επενέβη η ΕΥΠ (Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών) αλλά δεν είμεθα εις θέση να το διασταυρώσουμε αυτό. Κάποιες άλλες πηγές αναφέρουν ότι αυτό ήταν δοκιμή της MIT για να εξακριβώσει εάν οι υποδομές ραδιοφωνικών εκπομπών της ήτο έτοιμες για ψυχολογικές επιχειρήσεις στον επερχόμενο πόλεμο Ελλάδος-Τουρκίας. Σε κάθε περίπτωση, ήταν ένα αξιοσημείωτο γεγονός ψυχολογικών επιχειρήσεων, με στόχο τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης, και αντικειμενικό σκοπό να ρίξουν το ηθικό τους λόγω της επικείμενης στρατιωτικής σύγκρουσης. Εάν έχετε περισσότερες πληροφορίες ή υλικό σχετικά με αυτό το περιστατικό, θα ήταν μεγάλη μας χαρά να τα μοιραστείτε μαζί μας.

#Οι #ραδιοφωνικές #εκπομπές #της #MIT #στη #Θεσσαλονίκη

Tο βρηκαμε εδω


Like it? Share with your friends!

0

What's Your Reaction?

hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
fail fail
0
fail
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win
admin

0 Comments

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Share