Βιβλίο: Enhanced Interrogation | Αμυντικά και Στρατιωτικά Θέματα – Commandos.gr

1 min


0

Πριν καιρό είχαμε δημοσιεύσει το άρθρο μας «CIA: Ενισχυμένες Τεχνικές Ανακρίσεως» που κάναμε μία ανάλυση των EIT (Enhanced Interrogation Techniques, Τεχνικές Βελτιωμένης Ανάκρισης) της CIA (Central Intelligence Agency, Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών) των ΗΠΑ. Το πρόγραμμα ΕΙΤ έλαβε πολύ άσχημα σχόλια όταν μαθεύτηκε στο τύπο. Από χαρακτηρισμούς όπως «βασανιστήρια», «σαδισμό», κ.α. Αλλά αυτή ήταν η μία πλευρά, η πλευρά των ΜΜΕ. Τι λέει η άλλη πλευρά; Πριν από λίγο καιρό είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε προσωπικά τον άνθρωπο πίσω από τα EIT, τον Δρ. Τζέιμς Μίτσελ, και εδώ θα παρουσιάσουμε το βιβλίο του που ονομάζεται «Enhanced Interrogation: Inside the minds and motives of the islamic terrorists trying to destroy America» (Ενισχυμένη Ανάκριση: Μέσα στα μυαλά και τα κίνητρα των ισλαμιστών τρομοκρατών που προσπαθούν να καταστρέψουν την Αμερική). Απ’όσο γνωρίζουμε το βιβλίο δεν υπάρχει σε ελληνική απόδοση αυτή τη στιγμή.

Πηγή: Amazon.com

Το βιβλίο είναι γραμμένο από τον ίδιο τον Δρ. Τζέιμς Μίτσελ, έναν βετεράνο ψυχολόγο της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ με το βαθμό του Αντισμηνάρχου, έχοντας 22 έτη εμπειρίας στο σχεδιασμό τεχνικών στρατιωτικών ανακρίσεων και σε ανακρίσεις κρατουμένων πολέμου. Στην αεροπορία των ΗΠΑ πέραν των άλλων ήταν και για σχεδόν μία δεκαετία ο σχεδιαστής ολόκληρου του πρωτοκόλλου ανάκρισης και αντίστασης σε ανάκριση από το σχολείο SERE (Survival, Evasion, Resistance and Escape, Επιβίωση, Διαφυγή, Αντίσταση στην ανάκριση, και Διφυγή). Όπως αναφέρει ο ίδιος μετά την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου η CIA του ζήτησε να έρθει να τους βοηθήσει στις ανακρίσεις των στελεχών της Αλ Κάιντα που είχε συλλάβει. Ως βοηθός συγγραφέας του βιβλίου είναι ο κύριος Μπιλ Χάρλοου, ένας ειδικός δημοσίων σχέσεων με 30 χρόνια εμπειρία που μάλιστα διετέλεσε για σχεδόν μία δεκαετία εκπρόσωπος τύπου της CIA και για ακόμα 4 έτη ειδικός σύμβουλος του Προέδρου για θέματα εθνικής ασφάλειας στα ΜΜΕ. Βλέπετε αριστερά τον Δρ. Τ. Μίτσελ και δεξιά τον κύριο Μ. Χάρλοου.

Πηγή: TheVillagesTeaParty.org & 15-Seconds.com

Προσωπικά δε γνωρίζαμε καν την ύπαρξη αυτού του βιβλίου αλλά σε μία τυχαία βόλτα μας στο διεθνές μουσείο κατασκοπείας στην Ουάσινγκτον στις ΗΠΑ είδαμε ότι ήταν εκεί ο ίδιος για τη παρουσίαση του βιβλίου. Μιλήσαμε για λίγα λεπτά μαζί του, και ασφαλώς αγοράσαμε και το βιβλίο του με αυτόγραφο όπως βλέπετε στη συνέχεια. Είναι ένας πάρα πολύ ενδιαφέρον άνθρωπος που έχει περάσει εκατοντάδες ώρες συνομιλώντας με κάποιους από τους χειρότερους ισλαμιστές τρομοκράτες σε μυστικές βάσεις της CIA σε όλο το κόσμο, υπήρξε ο σχεδιαστής του EIT έπειτα από πιέσεις της CIA, και χάρη σε αυτόν αρκετές τρομοκρατικές επιθέσεις απετράπησαν (αρκετές εξ’αυτών αναφέρονται και στο βιβλίο). Βλέπετε το αυτόγραφο του παρακάτω.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Για να είναι καλύτερα κατανοητό το τι θα βρει κανείς μέσα σε αυτό το, όχι και τόσο γνωστό, βιβλίο από ένα πολύ έμπειρο αξιωματικό, επιστήμονα, και πρώην στέλεχος της CIA, παραθέτουμε εδώ το πίνακα περιεχομένων του βιβλίου σε ελληνική απόδοση.

 • Πρόλογος
 • Κεφάλαιο 1: Γύρνα πίσω αμέσως
 • Κεφάλαιο 2: Αγριεύοντας
 • Κεφάλαιο 3: Η βομβαρδισμός του πλοίου Cole
 • Κεφάλαιο 4: Υπάρχει ένας νέος σερίφης στη πόλη
 • Κεφάλαιο 5: Ξανατραβίεται μέσα
 • Κεφάλαιο 6: KSM: Από αντιπαράθεση σε υπακοή
 • Κεφάλαιο 7: KSM: Διάβολος και ντίβα
 • Κεφάλαιο 8: EIT: Η απόλυτη απόδοση
 • Κεφάλαιο 9: Πέραν των ενισχυμένων ανακρίσεων
 • Κεφάλαιο 10: Οι ρόδες φεύγουν
 • Κεφάλαιο 11: Έρευνες και κυνήγι μαγισσών
 • Κεφάλαιο 12: Η προφητεία του KSM γίνεται πραγματικότητα
 • Τελευταίες σκέψεις
 • Ευχαριστίες
 • Ευρετήριο

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Πέρα από την ιστορία αυτών των τεχνικών ανακρίσεως, το βιβλίο αυτό προσφέρει και μία μοναδική πηγή για το τρόπο σκέψης των ισλαμιστών τρομοκρατών με φράσεις των ιδίων. Για παράδειγμα, ο σχεδιαστής της επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, Χαλίντ Σεΐχ Μοχάμεντ, σε μία ανάκριση είχε εξηγήσει ότι όταν λένε ότι το Ισλάμ είναι η θρησκεία της ειρήνης δεν έννουν την ειρήνη όπως οι Αμερικάνοι, αλλά τη κατάσταση εκείνη όπου όλος ο κόσμος ζει ειρηνικά υπό το νόμο της Σαρία, ή ότι η δολοφονία αθώων ανθρώπων είναι μέγιστο αμάρτημα στο Ισλάμ αλλά οι άπιστοι δε θεωρούνται αθώοι άνθρωποι γιατί είναι «αμαρτωλοί», ή ότι η μετανάστευση σε συνδυασμό με περιστασιακές μικρές τρομοκρατικές επιθέσεις είναι το νέο «όπλο» για διάδοση του Ισλάμ και του νόμου της Σαρία. Είναι ένα εκπληκτικό βιβλίο που αξίζει να το μελετήσει οποιοσδήποτε ασχολείται με το χώρο της ισλαμικής τρομοκρατίας ή με το χώρο των ανακρίσεων. Προσφέρει ανεκτίμητες γνώσεις.

#Βιβλίο #Enhanced #Interrogation #Αμυντικά #και #Στρατιωτικά #Θέματα

Tο βρηκαμε εδω


Like it? Share with your friends!

0

What's Your Reaction?

hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
fail fail
0
fail
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win
admin

0 Comments

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Share