Μπορείς να ρίξεις 5.56 από όπλο 7.62 χιλιοστών; – Commandos.gr

1 min


0

Αυτή τη πολύ ενδιαφέρουσα ερώτηση λάβαμε πρόσφατα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, «μπορείς να ρίξεις 5.56 από όπλο 7.62 χιλιοστών;» που με άλλα λόγια μας λέει κάτι σαν το εξής. Αν έχουμε ένα τυφέκιο τύπου AK-47 και βάλουμε μέσα ένα φυσίγγιο από ένα τυφέκιο τύπου AR-15 θεωρητικά θα πρέπει να δουλέψει καθώς τα φυσίγγια του AK-47 (διαμέτρημα 7.62×39mm) έχουν μεγαλύτερη διάμετρο από τα 5.56×45mm του AR-15. Ας δούμε εάν ισχύει.

Πηγή: Deskgram.org

Η διάμετρος του βλήματος από το φυσίγγιο 5.56×45mm είναι .22″ ενώ του 7.62×39mm είναι .30″ οπότε θεωρητικά το ερώτημα αυτό στέκει. Επίσης, η πίεση ενός φυσιγγίου 5.56×45mm είναι αρκετά μικρότερη από αυτή ενός 7.62×39mm αλλά μάλλον δε θα υπάρχει πρόβλημα υπερβολικής πίεσης στη θαλάμη ή στη κάννη του όπλου. Κάναμε πρόσφατα μία πρακτική δοκιμή για να βρούμε την απάντηση σε αυτό το ερώτημα και έγινε περίπου ότι θα περίμενε κανείς. Όσον αφορά την εσωτερική βαλλιστική, τα πράγματα δε πήγαν πολύ καλά. Καθώς ο κάλυκας του 5.56×45mm είναι λεπτότερος από αυτόν του 7.62×39mm κατά τη πυροδότηση ένα μέρος της ενέργειας δε πήγε στη προώθηση του βλήματος, αλλά στο άνοιγμα του κάλυκα καθώς δε ταίριαζε απόλυτα στη μεγαλύτερη θαλάμη. Επίσης, για τον ίδιο λόγο η τροφοδότηση από γεμιστήρα ήταν αδύνατη. Η τροφοδότηση έπρεπε να γίνεται ένα-ένα φυσίγγιο με το χέρι. Βλέπετε το αποτέλεσμα από το κάλυκα 5.56×45mm που έχει παραμορφωθεί λόγω του ότι η θαλάμη ήταν μεγαλύτερη παρακάτω.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Βέβαια το πιο ενδιαφέρον έγινε στη συνέχεια, στην εξωτερική βαλλιστική συμπεριφορά του βλήματος. Καθώς το βλήμα έχει διάμετρο .22″ (ενώ η κάννη του Καλάσνικοφ έχει διάμετρο .30″) «έπλεε» μέσα στη κάννη. Έτσι κάποιες φορές ακουμπούσε και άλλες όχι. Ως αποτέλεσμα, όταν το βλήμα εξέρχεται από τη κάννη δεν έχει ελεγχόμενη περιστροφική πορεία αλλά απόλυτα άναρχη. Και στις τρεις δοκιμές, τα βλήματα χτύπησαν το στόχο με το πλάι αντί για τη μύτη του βλήματος όπως βλέπετε και μόνοι σας εδώ.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Άρα, πράγματι μπορείς να ρίξεις 5.56 από όπλο 7.62 χιλιοστών αλλά το αποτέλεσμα δε θα είναι σε καμία περίπτωση αυτό που περίμενες. Ούτε θα είναι πολύ εύστοχη η βολή σου, ούτε θα έχει την ισχύ που θα είχε εάν ήταν από το κατάλληλο όπλο. Βέβαια, σε κάποια απόλυτη ακραία περίπτωση που είναι η τελευταία μας λύση, είναι καλό να το γνωρίζουμε ότι θα έχουμε μία ευκαιρία με αυτή τη προσέγγιση. Ρεαλιστικά μιλώντας όμως, το θεωρούμε κάτι ανούσιο και δε πιστεύουμε ότι προσφέρει οποιαδήποτε πρακτική εφαρμογή παρατηρώντας τα αποτελέσματα.

#Μπορείς #να #ρίξεις #από #όπλο #χιλιοστών

Tο βρηκαμε εδω


Like it? Share with your friends!

0

What's Your Reaction?

hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
fail fail
0
fail
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win
admin

0 Comments

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Share