Επιβίωση: Γενική Δοκιμή Τροφής | Αμυντικά και Στρατιωτικά Θέματα – Commandos.gr

1 min


0

Από τη δεκαετία του 1960 μέχρι και σήμερα όλα τα σχολεία επιβίωσης διδάσκουν αυτή τη μέθοδο για δοκιμή άγνωστων τροφών (φυτών, φρούτων, καρπών, κτλ.) σε καταστάσεις επιβίωσης. Ο στόχος είναι ο ασφαλής έλεγχος εάν μία συγκεκριμένη τροφή μπορεί να καταναλωθεί ή όχι, χωρίς κίνδυνο δηλητηριάσεων ή άλλων επιπλοκών που μπορούν να γίνουν θανατηφόρες σε κατάσταση επιβίωσης.

Πηγή: Army.mil

Η δοκιμή αυτή επίσημα ονομάζεται «Universal Edibility Test» (Γενική Δοκιμή Τροφής), ή UET για συντομία, και κατασκευάστηκε από το στρατό των ΗΠΑ τη δεκαετία του 1960. Μέχρι και σήμερα, θεωρείται η πιο αξιόπιστη μέθοδος και συνεχίζει να είναι βασικό μέρος όλων των σχολείων επιβίωσης.

Πηγή: Wikipedia.org

Η δοκιμή βασίζεται στην αρχή ότι ακόμα και μία μικρή ποσότητα ενός τοξικού φυτού μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά γαστρεντερικά προβλήματα, ή σε ακραίες συνθήκες, σε θάνατο. Γι’αυτό, εάν υπάρχει έστω και η παραμικρή αμφιβολία για αυτό που θέλουμε να φάμε, τότε πρέπει να εκτελέσουμε τη Γενική Δοκιμή Τροφής. Η Γενική Δοκιμή Τροφής αποτελείται από 13 πολύ απλά βήματα που είναι τα παρακάτω όπως αυτά περιγράφονται στο εγχειρίδιο επιβίωσης του αμερικανικού στρατού.

 1. Εκτελέστε τη δοκιμή σε ένα μόνο μέρος του φυτού κάθε φορά.
 2. Χωρίστε το φυτό σε όλα τα μέρη του. Σε ρίζα, κοτσάνι, φύλλα, βλαστούς, και λουλούδια.
 3. Μυρίστε το. Δυνατές, άσχημες οσμές είναι κακό σημάδι αλλά δεν αποκλείουν το ότι τρώγεται.
 4. Δε θα πρέπει να έχετε φάει οτιδήποτε 8 ώρες πριν τη δοκιμή.
 5. Κατά τις 8 ώρες που δε τρώτε πριν τη δοκιμή, δοκιμάστε τη δηλητηρίαση επαφής βάζοντας το μέρος της τροφής που δοκιμάζετε στην εσωτερική πλευρά του αγκώνα ή του καρπού. Συνήθως 15 λεπτά αρκούν για να δείτε αντιδράσεις.
 6. Κατά τη διάρκεια της δοκιμής, μη φάτε τίποτα εκτός από τη τροφή της δοκιμής και πίνετε μόνο καθαρό νερό.
 7. Πάρτε ένα μικρό κομμάτι από το μέρος που θέλετε να φάτε και προετοιμάστε το όπως έχετε σκεφτεί για να το φάτε.
 8. Προτού βάλετε το μέρος που προετοιμάσατε στο στόμα σας, ακουμπήστε μία μικρή ποσότητα στην εξωτερική πλευρά από τα χείλη σας και παρατηρήστε εάν αφήνει αίσθηση καψίματος ή φαγούρας.
 9. Εάν μετά από 3 λεπτά δεν υπάρχει αντίδραση στα χείλη, ακουμπήστε μέρος της τροφής στη γλώσσα σας, και κρατήστε το εκεί για 15 λεπτά.
 10. Εάν δεν υπάρχει κάποια αντίδραση, μασήστε ένα κομματάκι και κρατήστε το στόμα σας για 15 λεπτά. Μη το καταπίνετε.
 11. Εάν δεν προκαλεί κάψιμο, φαγούρα, μούδιασμα, πόνο, ή άλλο ερεθισμό σε 15 λεπτά. Μπορείτε να το καταπιείτε.
 12. Περιμένετε για 8 ώρες. Εάν έχετε ενδείξεις ασθένειας κατά αυτή τη περίοδο, κάνετε εμετό και πιείτε πολύ νερό.
 13. Εάν δεν έχετε ενδείξεις ασθένειας, φάτε 1/4 της κούπας από το ίδιο μέρος της τροφής προετοιμασμένο με τον ίδιο τρόπο. Περιμένετε μετά 8 ώρες. Εάν δεν έχετε ενδείξεις ασθένειας, τότε αυτό το μέρος του φυτού είναι ασφαλές για τροφή.

Πηγή: TrueWaysSurvival.com

Όπως βλέπετε μία τέτοια δοκιμή χρειάζεται παραπάνω από μισή ημέρα. Αλλά από την άλλη πλευρά, είναι μία δοκιμή που κυριολεκτικά μπορεί να μας σώσει τη ζωή. Εάν η μοναδική διαθέσιμη τροφή είναι κάτι άγνωστο, είναι καλύτερο να κάνουμε αυτή τη δοκιμή και να είμαστε πλέον σίγουροι, παρά να θέσουμε σε κίνδυνο τη ζωή μας. Άλλωστε ο μέσος άνθρωπος μπορεί να ζήσει 3 εβδομάδες δίχως καθόλου τροφή, καλύτερα να κάνουμε υπομονή μία ημέρα όταν μιλάμε για τέτοιες καταστάσεις επιβίωσης.

Πηγή: Army.mil

#Επιβίωση #Γενική #Δοκιμή #Τροφής #Αμυντικά #και #Στρατιωτικά #Θέματα

Tο βρηκαμε εδω


Like it? Share with your friends!

0

What's Your Reaction?

hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
fail fail
0
fail
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win
admin

0 Comments

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Share