Ήρωες: Μιχάλης Σούμπουρος | Αμυντικά και Στρατιωτικά Θέματα – Commandos.gr

1 min


0

Ο Μόνιμος Λοχίας Τεθωρακισμένων Μιχάλης Σούμπουρος έχασε τη ζωή του σε μία ξένη ήπειρο και δυστυχώς λίγοι τον θυμούνται πλέον. Ελάχιστα πράγματα είναι γνωστά δημοσίως για αυτόν τον Έλληνα ήρωα που δολοφονήθηκε στη μακρινή Σομαλία ως μέρος της Ελληνικής δύναμης του ΟΗΕ (Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών) στην Αφρικανική ήπειρο.

Πηγή: Jon Londrezos, https://i.imgur.com/7olYM3Yl.jpg?1

Ο Μόνιμος Λοχίας Τεθωρακισμένων Μιχάλης Σούμπουρος από τη Βέροια ήταν μόλις 22 ετών όταν βρέθηκε στο Ελληνικό Απόσπασμα Σομαλίας (ΕΛΛΑΣΟΜ), ένα απόσπασμα που συμμετείχε ως ειρηνευτική αποστολή με καθήκοντα διακλαδικού λόχου διοικητικής μέριμνας, μέρος της αποστολής UNITAF (United Nations Interim Task Force, Προσωρινή Δύναμη Ηνωμένων Εθνών) του ΟΗΕ. Η Ελληνική δύναμη έμεινε στη Σομαλία από το Φεβρουάριο του 1993 μέχρι το Μάρτιο του 1994 με δύναμη 106 αντρών.

Πηγή: Wikipedia.org
Πηγή: Wikipedia.org

Σε μία από τις συνηθισμένες ειρηνευτικές αποστολές διανομής τροφίμων της Ελληνικής δύναμης τη Πέμπτη 14 Οκτωβρίου του 1993, στην περιοχή Ουάνζιτ (300 περίπου χιλιόμετρα Βορειοδυτικά του Μογκαντίσου) η αποστολή έπεσε σε μία ενέδρα Σομαλών ανταρτών. Στην ανταλλαγή πυρών ο 22 ετών Μόνιμος Λοχίας Τεθωρακισμένων Μιχάλης Σούμπουρος τραυματίστηκε θανάσιμα στο στήθος από αυτόματο τυφέκιο τύπου Καλάσνικοφ.

Πηγή: Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ)
Πηγή: Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ)

Δυστυχώς, δεν έχουμε περισσότερες πληροφορίες ή υλικό για να μοιραστούμε σχετικά με τον Έλληνα ήρωα Μιχάλη Σούμπουρο που πέθανε στη προσπάθεια του να φέρει ειρήνη στη ταλαιπωρημένη Σομαλία που μέχρι και σήμερα καταδυναστεύεται από πολέμαρχους και εγκληματίες. Ας μην ξεχάσουμε ποτέ τον ήρωα Μιχάλη Σούμπουρο.

Πηγή: Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ)
Πηγή: Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ)

Ανανέωση (16 Δεκεμβρίου 2015):
Στη συνέχεια παραθέτουμε μεταφρασμένη στα Ελληνικά την ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) σχετικά με την αποστολή UNITAF την οποία πληροφορηθήκαμε από σχόλιο του αναγνώστη μας Jon Londrezos τον οποίο ευχαριστούμε θερμά για αυτό.


ΣΟΜΑΛΙΑ – UNITAF

(4 Μαρτίου 1993 – 3 Μαρτίου 1994)

Η κατάσταση στη Σομαλία επιδεινώθηκε το 1990, όταν ο Στρατός της Σομαλίας διαλύθηκε. Οι αποθήκες οπλισμού λεηλατήθηκαν, φυλές εξοπλίστηκαν με όπλα και ο εμφύλιος πόλεμος ξεκίνησε.

Με το Ψήφισμα 751, που έγινε τον Απρίλιο του 1992, Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ (UNSG) αποφάσισε να εγκαταστήσει τη UNOSOM I (Επιχείρηση Ηνωμένων Εθνών στη Σομαλία), με στόχο την αντιμετώπιση της κατάστασης και πρόληψη της επικείμενης σύγκρουσης. Η Δύναμη αποτελούνταν από στρατιώτες από το Πακιστάν και Αξιωματικούς από πολλές χώρες ως Παρατηρητές.

Το Σεπτέμβριο του 1992, η παραπάνω Δύναμη του ΟΗΕ, αποτυγχάνοντας να ολοκληρώσει τους προκαθορισμένους στόχους, είχε απομονωθεί και αποκοπεί σε ένα μικρό σύμπλεγμα κτιρίων, προσπαθώντας να διατηρήσει τη παρουσία της στη χώρα, παρά τα έντονα προβλήματα ασφαλείας και επιβίωσης.

Το ψήφισμα 794/3-12-92 του UNSC εξουσιοδότησε την διενέργεια ακόμα μίας επιχείρησης από τη UNITAF (Ειδικό Απόσπασμα Ένωσης), υπό την ονομασία «Επαναφορά Ελπίδας», από το Δεκέμβριο του 1992 μέχρι το Μάιο του 1993. Η Δύναμη βρίσκονταν υπό τη διοίκηση του USCENTCOM και αποτελούνταν από 45.000 άντρες (28.000 από τις ΗΠΑ και 17.000 από τη Σαουδική Αραβία, Αυστραλία, Βέλγιο, Μποτσουάνα, Καναδά, Αίγυπτο, Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο της Αγγλίας, Ελλάδα, Ινδία, Κουβέιτ, Μαρόκο, Νιγηρία, Νορβηγία, Νέα Ζηλανδία, Πακιστάν, Σουηδία, Τυνησία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Ζιμπάμπουε). Η δύναμη προσπάθησε σκληρά να επαναφέρει και να διατηρήσει τη τάξη και να προσφέρει τρόφιμα και παροχή ιατρικής περίθαλψης σε ολόκληρη τη χώρα.

Το Μάρτιο του 1993, οι οπλαρχηγοί των 14 φυλών υπέγραψαν συμφωνία στο Αντίς Αμπέμπα, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Συμφωνήθηκε ότι ο ΟΗΕ θα παρέμενε στη χώρα μέχρι το 1995, έτσι ώστε μία κυβέρνηση να συγκροτηθεί και να λειτουργήσει και πάλι το Κράτος.

Το Μάιο του 1993, τη UNISOM I διαδέχτηκε η UNISOM II, σε συμμόρφωση με το ψήφισμα 814/26-3-93 του ΟΗΕ.

Παρά την υπογραφή της συμφωνίας αμέσως μετά τη παραλαβή του ελέγχου της Σομαλίας από το UNOSOM II (5 Μαΐου 1993), ο απόστρατος Στρατηγός Φαράχ-Μοχάμεντ Αιντίντ, ο οπλαρχηγός της πιο δημοφιλούς φυλής, με τον έλεγχο της περιοχής του Μογκαντίσου, απαίτησε να πάρει όλη τη κυριαρχία και έλεγχο της χώρας. Ως αποτέλεσμα, οι συγκρούσεις ανάμεσα στις φυλές και τη UNISOM II ξεκίνησαν και πολλοί μαχητές σκοτώθηκαν και από τις δύο πλευρές.
 
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ:

Στις 29 Ιανουαρίου του 1993, Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας ενέκρινε την τοποθέτηση ενός Στρατιωτικού Λόχου δύναμης 19 Αξιωματικών, 7 Υπαξιωματικών και 80 στρατιωτών (64 από το Στρατό Ξηράς, 21 από το Πολεμικό Ναυτικό, 21 από τη Πολεμική Αεροπορία). Η δύναμη ονομάστηκε Ελληνικό Απόσπασμα στη Σομαλία. Έφυγε από την Ελλάδα στις 26 Φεβρουαρίου του 1993 και έφτασε στη πρωτεύουσα του Μογκαντίσου στις 4 Μαρτίου του 1993. Στις 8 Μαρτίου του 1993, το Ελληνικό Απόσπασμα προστέθηκε στη Γαλλική Ταξιαρχία και στρατοπέδευσε στο Ουάνζιτ, 480 χιλιόμετρα Βορειο-Δυτικά του Μογκαντίσου.

Η Αποστολή του Ελληνικού Αποσπάσματος ήταν η παροχή ιατρικής βοήθειας, ασφάλεια και διανομή τροφίμων στο τοπικό πληθυσμό στο Ουάνζιτ, όπως επίσης παροχή περιορισμένης τεχνικής υποστήριξης στην ανακατασκευή της περιοχής, με τη προσπάθεια επισκευής και αποκατάστασης της λειτουργίας του τοπικού νοσοκομείου. Κατά τη διάρκεια διαμονής στο Ουάνζιτ, το Ελληνικό Απόσπασμα ανέπτυξε τις παρακάτω δραστηριότητες.

Παροχή ιατρικής φροντίδας σε 2.500 ασθενείς, στη διάρκεια 75 αποστολών σε διάφορα χωριά στην ευρύτερη περιοχή.

Ιατρική εξέταση περίπου 550 ασθενών σε χειρουργείο εκστρατείας της Μονάδας.

60 Επιτυχημένες αποστολές διανομής τροφίμων σε συνεργασία με την Ανθρωπιστική Οργάνωση «CONCERN».

Τοποθέτηση ιατρικού προσωπικού στο ιατρικό κέντρο του Ουάνζιτ, υπό την επίβλεψη της Ελληνικής ομάδας από τους «Γιατρούς του Κόσμου».

Επισκευή και κατασκευή δρόμων, τετραγώνων, αθλητικών χώρων, παιδικών χαρών, δικτύων ηλεκτροδότησης, ορφανοτροφεία, κτλ.

Παρότι υπήρξε ένας αριθμός συγκρούσεων ανάμεσα στις Δυνάμεις του ΟΗΕ και τις δυνάμεις του Αιντίντ, η Ελληνική Μονάδα δεν ενεπλάκη. Ωστόσο, υπέφερε μία απώλεια από μία ενέδρα ανταρτών στις 15 Οκτωβρίου του 1993, όπου ο Λοχίας Σούμπουρος Μιχαήλ σκοτώθηκε, κατά τη διάρκεια συνοδείας πολιτικού οχήματος της Ανθρωπιστικής Οργάνωσης «CONCERN».

Η Ελληνική Δύναμη, σε συνεργασία με έξι (6) ιατρούς από την Οργάνωση «Γιατροί του Κόσμου», ξανάνοιξε το εγκαταλελειμμένο νοσοκομείο στο Ουάνζιτ. Με αυτή την ενέργεια, η Δύναμη έγινε δημοφιλής στο τοπικό πληθυσμό. Τέσσερις Έλληνες γιατροί από την Οργάνωση «Γιατροί του Κόσμου» ανέπτυξαν αξιόλογες δραστηριότητες και βοήθησαν πολλούς ανθρώπους. Ο τοπικός πληθυσμός, όπως επίσης και άλλες Υπηρεσίες της ΕΕ, UNICEF και του ΟΗΕ, εκτίμησαν πολύ αυτές τις ενέργειες. Οι Έλληνες γιατροί επαναπατρίστηκαν στις 11 Μαρτίου του 1994, μετά τη δολοφονία του Γλύπτη Γεωργίου, Διευθυντή του Ορφανοτροφείου στο Ουάνζιτ, κατά τη διάρκεια ένοπλης συμπλοκής.

Όσοι ήταν στο Ελληνικό Απόσπασμα στη Σομαλία επαναπατρίστηκαν στις 3 Μαρτίου του 1994 μετά το κλείσιμο της αποστολής.


#Ήρωες #Μιχάλης #Σούμπουρος #Αμυντικά #και #Στρατιωτικά #Θέματα

Tο βρηκαμε εδω


Like it? Share with your friends!

0

What's Your Reaction?

hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
fail fail
0
fail
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win
admin

0 Comments

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Share