Διαμνημόνευση Αρχηγίας Γενικού Επιτελείου | Αμυντικά και Στρατιωτικά Θέματα – Commandos.gr

1 min


0

Μία από τις μεγαλύτερες τιμές που μπορεί να έχει ένας αξιωματικός των Ενόπλων Δυνάμεων είναι να φτάσει στο επίπεδο αρχηγού σε ένα από τα τέσσερα γενικά επιτελεία των Ενόπλων Δυνάμεων. Υπάρχει ένα ξεχωριστό διακριτικό για αυτή τη διάκριση και θα το περιγράψουμε στη συνέχεια.

Αρχικά το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) κάνει εισήγηση για τη θέση των αρχηγών των επιτελείων. Εν συνεχεία, έπειτα από την Υπουργική Απόφαση ο νέος αρχηγός μπορεί να αναλάβει τα καθήκοντα του. Όταν γίνει η ανάληψη των καθηκόντων Αρχηγού Γενικού Επιτελείου γίνεται και η απονομή της Διαμνημόνευσης Αρχηγίας Γενικού Επιτελείου (ΔΑΓΕ). Είναι διαμνημόνευση μίας τάξεως, δηλαδή δεν έχει διαφορετικές κλάσεις, και ταυτίζεται με το αντίστοιχο Γενικό Επιτελείο. Για παράδειγμα, εδώ βλέπετε το μετάλλιο και τη διεμβολή για το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ).

diamnimoneysh_arxhgias_genikou_epiteleiou_02

Όπως βλέπετε στο μετάλλιο φαίνεται το έμβλημα του Στρατού και στη διεμβολή η φλογοφόρος ροία. Με αντίστοιχο τρόπο, η ΔΑΓΕ για το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (ΓΕΝ) είναι όπως τη βλέπετε στη συνέχεια.

diamnimoneysh_arxhgias_genikou_epiteleiou_03

Στη συνέχεια, στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ) υπάρχει το έμβλημα της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) με τον αετό.

diamnimoneysh_arxhgias_genikou_epiteleiou_04

Για το τέλος αφήσαμε το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) διότι έχει κάτι το ξεχωριστό. Αν κάποιος είναι Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και ταυτόχρονα Αρχηγός ενός από τα άλλα Γενικά Επιτελεία, τότε πρέπει να φέρει και τα δύο διάσημα. Ωστόσο, η ΔΑΓΕ του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) πρέπει πάντα να προηγείται των άλλων. Στη συνέχεια βλέπετε το μετάλλιο και τη διεμβολή της ΔΑΓΕ Α/ΓΕΕΘΑ όπου η διεμβολή αντί του εμβλήματος του ΓΕΕΘΑ φέρει το χρυσοποίκιλτο Εθνόσημο της Ελληνικής Δημοκρατίας.

diamnimoneysh_arxhgias_genikou_epiteleiou_05

Όπως συμβαίνει με όλες τις διαμνημονεύσεις ο κάτοχος τους μπορεί να τις φέρει είτε ως μετάλλιο είτε ως διεμβολή πάνω από την αριστερή τσέπη του χιτωνίου με τη σειρά που ορίζει ο στρατιωτικός κανονισμός αλλά ποτέ σε συνδυασμό, δηλαδή διεμβολές και μετάλλια. Μπορείτε να το δείτε και στις ακόλουθες φωτογραφίες. Στη πρώτη βλέπετε τον πρώην Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (Α/ΓΕΑ), Αντιπτέραρχο (Ιπτάμενο), κύριο Ευάγγελο Τουρνά. Βλέπετε πως δίπλα από το Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας φέρει το μετάλλιο Αρχηγού Γενικού Επιτελείου που περιγράφουμε εδώ.

diamnimoneysh_arxhgias_genikou_epiteleiou_06

Στην επόμενη φωτογραφία βλέπετε τον Ναύαρχο Πολεμικού Ναυτικού κύριο Κοσμά Χρηστίδη που διετέλεσε Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (Α/ΓΕΝ) και φέρει το αντίστοιχο μετάλλιο με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή δίπλα από το Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας. Επίσης φέρει τη Διαμνημόνευση Συμμετοχής σε Ειρηνευτικές Αποστολές και πάνω από τη δεξιά τσέπη του χιτωνίου το διακριτικό της ΣΕΘΑ για τα οποία έχουμε γράψει σχετικά άρθρα.

diamnimoneysh_arxhgias_genikou_epiteleiou_07

Για το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ) βλέπετε αντίστοιχα τον Επίτιμο Α/ΓΕΣ, Στρατηγό κύριο Αθανάσιο Τσέλιο που το φέρει με αντίστοιχο τρόπο. Επίσης, βλέπετε πως πάνω από τη δεξιά τσέπη του χιτωνίου έχει τα διακριτικά της ΣΕΘΑ αλλά και του Σχολείου Καταδρομών, και αριστερά, πέρα από τη ΔΑΓΕ και το Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας που ήδη αναφέραμε, έχει το έμβλημα ολοκλήρωσης του Σχολείου Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) όπως επίσης και τις Πτέρυγες Αλεξιπτωτιστού Ελεύθερης Πτώσης για τα όποια έχουμε γράψει αντίστοιχα άρθρα στο παρελθόν.

diamnimoneysh_arxhgias_genikou_epiteleiou_08

Για τον Α/ΓΕΕΘΑ βλέπετε τον Στρατηγό κύριο Μιχάλη Κωσταράκο που φέρει τη ΔΑΓΕ όπως περιγράψαμε νωρίτερα. Επίσης, μπορείτε να διακρίνετε και τα μετάλλια Στρατιωτικής Αξίας και ΔΕΙΡΑΠ για τα οποία έχουμε γράψει ανεξάρτητα άρθρα που τα αναλύουν.

diamnimoneysh_arxhgias_genikou_epiteleiou_09

#Διαμνημόνευση #Αρχηγίας #Γενικού #Επιτελείου #Αμυντικά #και #Στρατιωτικά #Θέματα

Tο βρηκαμε εδω


Like it? Share with your friends!

0

What's Your Reaction?

hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
fail fail
0
fail
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win
admin

0 Comments

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Share