Παράσημο Purple Heart | Αμυντικά και Στρατιωτικά Θέματα – Commandos.gr

1 min


0

Από τις 7 Αυγούστου 1782 σε όλους τους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ απονέμεται η ηθική ανταμοιβή «Purple Heart» (Μωβ Καρδιά) στο όνομα του Προέδρου σε όσους έχουν τραυματιστεί ή πεθάνει εν ώρα υπηρεσίας. Σε αντίθεση με άλλες ηθικές ανταμοιβές δεν είναι προβλεπόμενο παράσημο και έχει αρκετά αυστηρά κριτήρια απονομής.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το σχετικό Στρατιωτικό Κανονισμό, ως τραυματισμό εν ώρα υπηρεσίας το παράσημο αυτό ορίζει τα ακόλουθα:

  • Τραυματισμός από εχθρικά πυρά, θραύσματα, ή άλλο βλήμα που προέρχεται από αποτέλεσμα εχθρικής ενέργειας.
  • Τραυματισμός από νάρκη, ναυτική νάρκη, αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό ή παγίδα τοποθετημένη από τον εχθρό.
  • Τραυματισμός από χρήση χημικών, βιολογικών ή πυρηνικών όπλων ως αποτέλεσμα εχθρικής ενέργειας.
  • Τραυματισμός σε ατύχημα με κάθε είδους όχημα ή αεροσκάφος ως αποτέλεσμα εχθρικής ενέργειας.
  • Τραυματισμός που προκλήθηκε από έκρηξη από εχθρική ενέργεια.

Μόνο εφόσον ο τραυματισμός ανήκει σε μία από τις παραπάνω κατηγορίες μπορεί κάποιος να είναι υποψήφιος για την απονομή του παρασήμου Purple Heart που συνοδεύεται ασφαλώς από το αντίστοιχο πιστοποιητικό που μπορείτε να το δείτε καλύτερα στη συνέχεια.

purpe_heart_02

Όσον αφορά την εμφάνιση του παρασήμου, είναι μία καρδιά με χρυσό πλαίσιο που περιέχει τη προτομή του Στρατηγού Τζορτζ Ουάσινγκτον που είναι και αυτός που το εισήγαγε. Ακριβώς από επάνω του βρίσκεται το οικόσημο του Τζορτζ Ουάσινγκτον που το βλέπετε καλύτερα στη παρακάτω εικόνα.

purpe_heart_03

Το οικόσημο αυτό περικλείεται, δεξιά και αριστερά, με δύο κλαδιά με πράσινα φύλλα. Στη πίσω πλευρά του το μετάλλιο έχει μία υπερυψωμένη χάλκινη καρδιά που γράφει στο κέντρο της «FOR MILITARY MERIT» (ΓΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΑΞΙΑ) όπως μπορείτε να δείτε και εδώ.

purpe_heart_04

Το παράσημο αυτό μπορεί να φέρεται από τους κατόχους του τη κατά προσωπική τους επιλογή είτε ως μετάλλιο, είτε ως διεμβολή. Στη συνέχεια βλέπετε πως ακριβώς γίνεται η απονομή του.

purpe_heart_05

Και στις δύο περιπτώσεις φέρεται πάνω από το αριστερό στήθος στη στολή όπως βλέπετε για παράδειγμα στην επόμενη φωτογραφία του Επιλοχία Πεζοναυτών κύριου Τίμοθι Ουίλιαμς, αρχηγός ομάδας του 1 Τάγματος Αναγνώρισης. Επίσης, βλέπετε τις πτέρυγες αλεξιπτωτιστή που φέρει για τις οποίες μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στο σχετικό μας άρθρο εδώ.

purpe_heart_06

Αντίστοιχα, ως διεμβολή το βλέπετε στη παρακάτω φωτογραφία του Υποστράτηγου, κύριου Πάτρικ Χένρι Μπράντι όπου βλέπετε μέσα στο κόκκινο πλαίσιο τη διεμβολή της ηθικής ανταμοιβής Purple Heart.

DA-SC-91-10506

Λόγω της φύσης αυτής της ηθικής ανταμοιβής, πολλαπλές απονομές δεν είναι είναι κάτι αδύνατο. Ωστόσο, το διακριτικό φέρεται μόνο μία φορά στη στολή με ένα χάλκινο φύλλο βελανιδιάς για κάθε επόμενη απονομή. Για παράδειγμα, στο παρακάτω γραφικό βλέπετε ένα μετάλλιο και μία διεμβολή της ηθικής ανταμοιβής Purple Heart για τρεις απονομές (μία για το ίδιο κατά τη πρώτη του απονομή του και δύο ακόμα για κάθε ένα από τα δύο φύλλα βελανιδιάς).

Purple Heart with Oak Leaf Clusters Medal and Ribbon Set

Μέχρι σήμερα, ο άνθρωπος με τις περισσότερες απονομές Purple Heart είναι ο Λοχίας Πεζοναυτών κύριος Άλμπερτ Λούκ Άϊρλαντ που έλαβε πέντε απονομές κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ακόμα τέσσερις κατά το Πόλεμο της Κορέας κάνοντας τον μόνο άνθρωπο με 9 απονομές της ηθικής ανταμοιβής Purple Heart. Ο Λοχίας Πεζοναυτών κύριος Άλμπερτ Λούκ Άϊρλαντ πέθανε στις 16 Νοεμβρίου 1997 σε ηλικία 79 ετών. Στη μνήμη του, στις 20 Αυγούστου 2002 τμήμα του αυτοκινητοδρόμου 301 της Νέας Υόρκης πήρε το όνομα του. Για την ακρίβεια, το τμήμα που ενώνει το Cold Spring, όπου είναι και το κοιμητήριο που βρίσκεται ο Λοχίας Πεζοναυτών κύριος Άλμπερτ Λούκ Άϊρλαντ, με το Philipstown. Το τμήμα αυτό ονομάστηκε «Sergeant Albert Ireland Memorial Highway» (Αυτοκινητόδρομος στη Μνήμη του Λοχία Άλμπερτ Λούκ Άϊρλαντ).

purpe_heart_09

#Παράσημο #Purple #Heart #Αμυντικά #και #Στρατιωτικά #Θέματα

Tο βρηκαμε εδω


Like it? Share with your friends!

0

What's Your Reaction?

hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
fail fail
0
fail
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win
admin

0 Comments

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Share